Sverige överlägsen Australien i bronsmatchen

Det svenska damlandslaget lyckades ladda om och ta hem VM-bronset i Brisbane, efter en mycket händelserik match mot värdnationen Australien. Sverige dominerade stora delar av matchen, trots det stora publikstödet för Australien.

Sverige visade direkt från avspark att de inte var i denna bronsmatch med annat än en medalj i sikte. Med ett kollektivt presspel och vasst passningsspel tog man tag i taktpinnen.

Stina Blackstenius var framme i ett vasst läge redan i första minuten och var sedan, som i flera av de tidigare matcherna, viktig med sina djupledslöpningar, som tryckte ner den australiensiska backlinjen och skapade större ytor för de svenska mittfältarna.

Och, visst, Australien var farliga när de väl kom i omställningar, men Sverige skapade fler och bättre lägen att göra mål, både i omställningar och efter ordnade uppspel genom lagdelarna.

En nyckelsekvens i matchen kom med knappa halvtimmen spelad. Blackstenius ryckte, återigen, i djupet och fick trots hård uppvaktning av Clare Hunt i straffområdet ut bollen till Kosovare Asllani, som hittade in med ett fint inlägg till Fridolina Rolfö som mötte med pannan, men i ribban.

Situationen ledde till en VAR-koll där reprisen visade att Hunt sparkat Blackstenius på foten i. Domaren granskade situationen och dömde straff. En straff som Rolfö kyligt placerade in, lågt vid den högra stolpen.

Hemmalaget var energiska även i den andra halvleken, men Sveriges kollektiv var mera samspelt och matchbilden bestod sig till stora delar.

I den 62:a minuten utökade Sverige på till 2-0. När Asllani drev fram bollen och gav bollen till Blackstenius som, när hon inte lyckades ta sig förbi sin försvarare, vände upp och spelade tillbaka till Asllani som med vristen tryckte in bollen tätt intill den högra stolpen.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson försökte förändra matchbilden men bytena gav inte önskad effekt, tvärtom faktiskt. Australien orkade inte på slutet och Sverige höll relativt säkert undan till en klar 2-0-seger och tog därmed hem sitt andra raka VM-brons.

Stor glädje efter vinsten

– Vi vann en medalj idag. Jag är stolt över den här insatsen vi gör, att vi lyckas ladda om och prestera den sortens fotboll som vi gör idag. Jag tycker det känns kontrollerat och vi äger mycket boll så det var väldigt kul att spela idag, summerade lagkapten Asllani till Viaplay efter slutsignalen.

– Oerhört skönt efter förlust senast att kunna vinna det här bronset och kunna åka hem med en seger i sista matchen. Det är underbart, sade den glade förbundskaptenen Peter Gerhardsson efter matchen.