Vi sammanfattar VM i Ryssland

Vi sammanfattar ett fotbolls-VM i Ryssland som går till historien som en målrik turnering med många straffmål och en rad skrällar och stor succé för Sverige som tog sig till kvartsfinal.

Skrällarnas VM och stjärnornas fall

VM i Ryssland har visat att det inte finns några enkla matcher inom landslagsfotbollen, även om Panama kan undantas från den regeln efter sin bleka insats i grupp H. Och turneringen kommer att benämnas som ”skrällarna VM” efter att flera förhandsfavoriter föll tidigt.

Tyskland var den första giganten att falla efter en högst oväntad förlust mot Sydkorea i den sista matchen i Sveriges grupp. Därmed gick Tyskland inte vidare till ett VM-slutspel för första gången i historien. Även  Argentina, Brasilien och Spanien underpresterade spelmässigt i gruppspelet, även om alla tog sig vidare. Framförallt var Argentina illa ute och var inge långt ifrån ett liknande öde som Tyskland.

I åttondelsfinalerna fick vi en rejäl skräll direkt när Spanien förlorade straffavgörandet mot hemmanationen Ryssland. Och de två fixstjärnorna Lionel Messi i Argentina och Cristiano Ronaldo i Portugal fick båda lämna turneringen direkt efter åttondelsfinalerna mot Frankrike respektive Uruguay. Det är även värt att nämna att Belgien var oerhört illa ute mot Japan men vände ett 0-2 underläge till seger med bara 20 minuter kvar på klockan.

I kvartsfinalen så stod sedan Belgien för en skräll när de vann mötet mot guldfavoriten Brasilien.

Alla dessa skrällar banade vägen för ett osannolikt finalpar i Frankrike och Kroatien.

Succé för Sverige

Det går inte säga annat än att Sverige gjorde succé i detta VM och blev en del i att det kommer att kallas för skrällarnas VM. I gruppspelet så vann Sverige otippat grupp F efter att Sydkorea vunnit mot Tyskland i den sista omgången samtidigt som Sverige körde över Mexiko med klara 3-0.

Sverige gick vidare till åttondelsfinalen och var det klart bättre laget mot Schweiz avancerade till kvartsfinalen med 1-0. Detta gav VM-feber i hela landet men det blev ingen upprepning av sommaren 1994. I kvartsfinalen var England ett nummer för stort för ett tröttkört Sverige som hade kämpat hårt under hela mästerskapet.

Målrik turnering

Precis som i Brasilien-VM 2014 så blev även Rysslands-VM en målrik historia. På de 64 matcher som spelades så gjordes 169 mål, två färre än i Brasilien 2014. Den avslutade finalen satte punkten för detta målrika VM med hela sex mål, och vi får gå tillbaka till 1966 för att hitta en lika målrik final.

Av de 64 matcherna som spelades i turneringen så var det endast ett möte som slutade mållöst, mötet mellan Frankrike och Danmark i gruppspelet.

VAR och många straffar

Videogranskning med VAR-systemet gjorde debut i Rysslands-VM med blandad kompott. Ett system som skulle hjälpa domarna att ta rätt beslut och systemet gav en del bieffekter. Först och främst så fick vi se fler straffar än någonsin tidigare i ett VM, hela 29 stycken totalt och hela elva fler än rekordet i VM 2002. Dessutom delades endast fyra röda kort ut i turneringen, den lägsta siffran på över 40 år, och inget av dessa var för våldsamt spel.

Trots att domarna kunde använda VAR-systemet för att ta rätt beslut i svåra situationer så fick den också en del kritik. Dels för att VAR-granskningarna förstörde rytmen i spelet men också för att domarna pressades att använda systemet i lägen där själva borde kunna ta ett beslut utan systemet. Det kanske mest intressanta är vi har flera situationer där diskussionerna fortfarande går heta trots att VAR användes, som bland annat handssituationen i finalen som slutligen blev en straff. Men också situationer där VAR inte användes trots att liknande lägen granskades, som när Marcus Berg blev neddragen i mötet mot Tyskland.

Sammanfattningsvis så blev VAR ändå en succé även om det finns mycket att förbättra.

Nya rekord och historiska ögonblick

Redan innan turneringen drog igång så stod det klar att Ryssland går in i turneringen som den lägst rankade värdnationen i historien med sin 70:e plats på FIFA:s världsranking. Faktum är att turneringen öppnades med ett möte mellan Ryssland och turneringens näst lägsta rankade lag, efter Ryssland, Saudiarabien som låg på plats 67 på världsrankingen. Väl i turneringen så blev Ryssland historiska på ett helt annat sätt, att bli den värdnationen som öppnat turneringen bästa med två raka segrar och imponerande 8-1 i målskillnad.

Det var även klart på förhand att Island, med sina drygt 334 000 invånare, skulle gör VM-debut som den minsta nationen någonsin.

I Egyptens match mot Saudiarabien så blev den 45-årige målvakten Essam El Hadary, född den 15 januari 1973, historisk som den äldsta startspelaren någonsin i ett fotbolls-VM.

Den mexikanske veteranen Rafael Marquez, som bland annat spelat i FC Barcelona, blev också historisk som den enda spelaren att vara med i en startelva i fem raka världsmästerskap.

Fotbollens framtidsnamn 19-årige Kylian Mbappe blev också historisk på många sätt i Frankrike. Först och främst blev han den yngsta spelaren, efter Pelé i VM 1958, att göra två mål i en VM-match, i 4-3 segern mot Argentina i åttondelsfinalen. I finalen så tangerade han återigen ett rekord när han nätade för Frankrike som den yngste spelaren sedan, återigen, Pelé.

Kroatien stod för en riktig bragd när de tog sig hela vägen till sin första VM-final, trots att man hade oddsen emot sig hela vägen. Och blev det första laget att nå en VM-final efter tre raka matcher som gått till övertid, varav två avgjorde efter straffar.

Belgien blev också historiska när de vann bronsmatchen mot England och sin första VM-medalj någonsin. Belgien hade tidigare en fjärde plats som bästa resultat i VM 1986.

Kroatien Mario Mandzukic skrev också in sig i historieböckerna han blev nämligen den första spelare att göra självmål i en VM-final.

Utmärkelser

Guldbollen, utmärkelsen för turneringens bästa spelare, gick till Luka Modric för hans insats på det kroatiska mittfältet.

Utmärkelsen Guldskon, flest antal mål, gick till engelsmannen Harry Kane som gjorde sex baljor totalt.

Guldhandsken, utmärkelsen för turneringens bästa målvakt, gick till Belgiens burväktare Thibaut Courtois.

Kylian Mbappé blev utnämnd till turneringens bästa unga spelare.

Sist men inte minst så fick Spanien turneringens fair play-pris.

Qatar-VM 2022 nästa

Nu är det fyra långa år kvar tills nästa VM som spelas i Qatar. Ett mästerskap som kommer att spelas under vinterhalvåret… mer om det i ett senare blogginlägg.