Estádio Mineirão

Estádio Mineirão

Estádio Mineirão heter officiellt Estádio Governador Magalhães Pinto, men är välkänd i fotbollsvärden som Mineirão. Det är en av de mest historiska arenorna i Brasilien och störst i staten Minas Gerais. Arenan ligger i stadskvarteret Pampula i staden Belo Horizonte.

Mineirão är hemmaarena för lagen Atlético Mineiro och Cruzeiro som båda har varit nationella mästare tidigare. På matchdagar när något av lagen spelar på arenan råder en härlig stämning, vilken inte lär bli sämre under årets fotbolls-VM.

Estádio Mineirão började byggas 1959 efter att arkitekterna Eduardo Mendes Guimarães och Gaspar Garreto hade arbetat fram en ny design för den forna Universitetsarenan. Mellan 1963 och fram till invigningen av Mineirão 1965 arbetade drygt 5000 personer med bygget.

Publikrekordet är 132 834 åskådare, vilket sattes 1997 under en match mellan Cruzeiro och Villa Nova. Över 56 000 av dem var kvinnor och barn som slapp betala för inträdet vilket var brukligt. Efteråt har kapaciteten reducerats på grund av säkerhetsskäl.

En semifinal på Estádio Mineirão

Under årets fotbolls-VM kommer sex matcher att spelas på Mineirão, bland annat en semifinal. Inför detta har arenan moderniserats och tillgängligheten har förbättrats. Ett hållbarhetstänk har varit i fokus under renoveringen och bland annat kommer över 6 miljoner liter regnvatten att kunna förvaras och återanvändas här.

Mineirão har beträtts av legender som Ronaldo, Tostão och Reinaldo. Här har landslaget spelat matcher, bland annat i VM kval mot ärkerivalen Argentina 2004 och 2008.

Matcher:

14 juni, kl 13:00: Colombia – Grekland (Grupp C)
17 juni, kl 18:00: Belgien – Algeriet (Grupp H)
21 juni, kl 18:00: Argentina – Iran (Grupp F)
24 juni, kl 18:00: Costa Rica – England (Grupp D)
28 juni, kl 18:00: Vinnare Grupp A – Tvåa Grupp B
8 juli, kl 22:00: Vinnare match 57 – Vinnare match 58

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *