Städerna i Rysslands-VM 2018

I sommar bjuder Ryssland in till världens största fotbollsfest – VM. 12 städer och 13 arenor står då redo att ta emot fotbollslag från 32 nationer samt publik och massmedia från hela världen.

Det blir en fotbollsresa tvärs igenom det väldiga Ryssland från Kaliningrad i väst till Jekaterinburg i öst och från Sotji i söder till Sankt Petersburg i norr.

Moskva

Moskva är Rysslands huvudstad och ligger i den västra delen av Ryssland, central i den europeiska delen av landet. Moskva har cirka 12 miljoner invånare och är också Rysslands största stad.

I fotbolls-VM kommer matcher att spelas på Otkrytie Arena och Luzjnikistadion i Moskva. Otkrytie Arena kommer att vara värd för sex matcher i gruppspelet och en åttondelsfinal. På Luzjnikistadion kommer fyra matcher i gruppspelet att spelas och i slutspelet en åttondelsfinal, en semifinal och finalen.

Kaliningrad

Kaliningrad ligger väldigt speciellt till geografiskt. Staden ligger i Kaliningrad oblast som är en exklav vid Östersjön som ligger utanför Rysslands inland, inklämt mellan Polen och Litauen. Staden har cirka 450 000 invånare. På Kaliningrad Stadion kommer tre matcher i gruppspelet att spelas.

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg ligger nästan så långt väst man kan komma i Ryssland, vid Finska viken. Staden har strax över 5 miljoner invånare och är den nästa största staden i Ryssland.

I fotbolls-VM kommer Krestovskij stadion i Sankt Petersburg att vara värd för fyra matcher i gruppspelet, en åttondelsfinal, en semifinal och bronsmatchen.

Kazan

Kazan har 1,2 miljoner invånare och ligger i den Europeiska Ryssland där floderna Volga och Kazanka sammanflätas. Kazan satsar mycket på sport och fick 2009 utmärkelsen Ryssland huvudstad för sport, ett epitet staden har än idag.

I Rysslands-VM kommer matcher i Kazan att spelas i arenan med samma namn, Kazan Arena. På denna arena kommer fyra matcher i gruppspelet att avgöras samt en åttondelsfinal och en kvartsfinal.

Nizjnij Novgorod

Nizjnij Novgorod ligger cirka 35 mil öster om Moskva vid floden Oka. Staden har lite mer än 1,2 miljoner invånare.

I fotbolls-VM kommer matcherna i staden att spelas på Nizjnij Novgorod Stadion. Nizjnij Novgorod kommer att vara värd för tre matcher i gruppspelet inklusive en åttondelsfinal och en kvartsfinal.

Samara

Samara är en viktig industristad med oljefyndigheter runt hörnet. Staden har strax under 1,2 miljoner invånare och ligger i den södra delen av den Europeiska delen av Ryssland, vid floden Volga.

Cosmos Arena är platsen där matcherna spelas i fotbolls-VM i Samara. Totalt kommer fem matcher i gruppspelet samt en åttondelsfinal och en kvartsfinal att spelas på denna arena. Det är på denna arena som Sverige kommer att möta Sydkorea i den första omgången.

Volgograd

Om man fortsätter längs Volgfloden, söderut, från Samara så kommer man till Volgograd. Staden gick tidigare under namnet Stalingrad, fram till 1961. Staden har stor historisk betydelse och hade en stor del i att Tysklands armé kapitulerade under invasionen av andra världskriget. Volgograd byter sex gånger per åt tillbaka till Stalingrad.

På den nybyggda Volgograd arena kommer fyra matcher att avgöras under fotbolls-VM 2018.

Saransk

Saransk är den minsta staden där matcher kommer att spelas i fotbolls-VM med cirka 300 000 invånare. Saransk ligger centralt i den europeiska delen av Ryssland, cirka 63 mil sydöst om Moskva.

I fotbolls-VM kommer matcherna i Saransk att spelas på den nybyggda stadion Mordvinien Arena. Fem matcher i gruppspelet kommer att spelas i Saransk.

Rostov-na-Donu

Rostov-na-Donu är beläget i den södra delen av Ryssland, inte långt ifrån den Ukrainska gränsen i väst. Staden har cirka 1,1 miljoner invånare och ligger vid floden Don.

I fotbolls-VM kommer matcherna i Rostov-na-Donu att spelas på Rostov Arena. Totalt kommer fyra matcher i gruppspelet och en åttondelsfinal att spelas på arenan.

Sotji

Staden Sotji, med sina 390 000 miljoner invånare, var värd för vinter-OS 2014 och är också en del av fotbolls-VM 2018. Sotji ligger vid svarta havet, i den södra delen av Ryssland, och är en populär turiststad med ett subtropiskt klimat.

Arenan som byggdes till OS Olympiastadion Fisjt kommer nu även att användas under fotbolls-VM. På denna arena kommer sex VM-matcher att spelas, fyra matcher i gruppspelet inklusive en åttondelsfinal och en kvartsfinal. Bland annat kommer matchen mellan Tyskland – Sverige att spelas i Sotji.

Jekaterinburg

Jekaterinburg har 1,4 miljoner invånare och ligger långt österut, på gränsen mellan den europeiska och asiatiska delen av Ryssland, jämfört med de övriga VM-städerna. Under fotbolls-VM kommer fyra matcher att gruppspelet att spelas på Central Stadium i Jekaterinburg, bland annat Mexiko – Sverige.