Belo Horizonte

Belo Horizonte

Man brukar ju säga att kärt barn har många namn, och så är fallet med staden Belo Horizonte som även går under benämningarna Beagá, The Garden City, Capital of neighborhood bars, och Belô. En gång i tiden hette staden egentligen Cidade de Minas, men 1906 döptes den om till Belo Horizonte som sägs komma från den vackra utsikten både inifrån staden mot bergen, men också för att man från bergen kan se hela staden.

Brasiliens tredje största stad

Belo Horizonte är sannerligen en populär stad. Här bor 2 479 175 invånare i kommunen och strax över fem miljoner i storstadsområdet vilket gör Belo Horizonte till landets tredje största storstad sett till invånarantalet.

Staden har dock inte alltid varit en storstad. Belo Horizonte växte fram ur Curral del Rey, en liten by med jordbrukare när man på 1890-talet bestämde sig för att förlägga delstaten Minas Gerais huvudstad till Curral del Rey. År 1897 var den nya delstatshuvudstaden nästan klar och namnet var ändrat till Cidade de Minas. Bara några år senare skulle namnet komma att ändras än en gång och då till Belo Horizonte. Planeringen och bygget gör staden till Brasiliens äldsta planerade stad. Men det är inte landets enda planerade stad, huvudstaden Brasilia är ett annat exempel.

Torrperiod när VM-besökarna kommer

När VM kommer till staden är det vintermånader och medeltemperaturen i juni-juli är 19,2 respektive 18,9 grader. I gengäld är det istället den torraste perioden på året. I snitt brukar det regna ungefär 2 dagar i juni och 3 i juli. Dock kan det bli rejält kallt i staden under dessa månader om man har otur, den lägsta uppmätta temperaturen är endast 2,2 grader.

Belo Horizontes andra VM

Det är inte första gången Belo Horizonte är en av värdstäderna för världsmästerskapet i fotboll. År 1950 när Brasilien senast var värd för evenemanget så var stadens arena, Estádio Sete de Setembro, en av sex arenor där matcherna spelades. I dag finns inte mycket kvar av den ursprungliga arenan, under 2000-talet revs stora delar för att ge plats åt en modernare stadion och numer går den under namnet Estádio Independência. Men det är inte här som mästerskapsmatcherna ska spelas, de kommer istället att avgöras på stadens största arena Estádio Mineirao.

Fotbollsmatcherna och stadens lag

I Belo Horizonte kommer publiken bland annat kunna se matchen mellan Costa Rica – England samt se Argentina möta Iran. Här kommer också en av åttondelsfinalerna att avgöras den 28:e juni. I vanliga fall är det storklubbarna América, Atlético Mineiro och Cruzeiro. som brukar locka fotbollsintresserade i Belo Horizonte. Alla tre klubbarna har en över 90 år lång historia bakom sig och både Mineiro och Cruziero spelar i landets högsta serie. Cruziero vann dessutom ligan 2013, ungefär 20 år tidigare spelade den berömde ”Fenômeno” Ronaldo i samma klubb.

Se och göra

I Belo Horizonte kan man äta och dricka gott. Här kan man exempelvis testa den brasilianska romen Cachaça, som egentligen inte är en rom utan gjord på sockerrör, på någon av stadens många barer. Smeknamnet Capital of neighborhood bars kommer av just det stora antalet barer som finns i Belo Horizonte.

Bland sevärdheterna finns Church of Saint Francis of Assisi som ligger i samma område som VM-stadion. Kyrkan har en unik modernistisk design och arkitekten bakom är Oscar Niemeyer som också är upphovsmannen till de flesta av Brasílias berömda byggnader.

Idag är kyrkan ett uppskattat inslag i miljön, men så var inte fallet 1943 när kyrkan stod klar och skulle invigas. Stadens ärkebiskop vägrade eftersom han ansåg att varken arkitekturen eller vissa målningar i kyrkan passade en kyrka. Ett tag fanns till och med planer på att riva byggnaden, men några justeringar gjordes och kyrkan kunde invigas över 10 år senare år 1959.

Museer och grönområden finns också att upptäcka i staden. Ett exempel är Parque Municipal, en oas mitt i staden där exotiska fågelarter, apor och växter lever.

Den som vill betrakta staden från ovan kan bege sig till Alta Vila Tower och njuta av utsikten. Tornet är 100 m högt och i toppen finns affärer och möjlighet att koppla av på Hard Rock Café.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *