Brasília

Brasília
Karta Brasília
Flagga Brasília

Brasília
Brasiliens huvudstad Brasiliens 4:e största stad
Grundad: 1960
Fotbollsklubbar: Brasília, Capital, CFZ och Legiao
Matchtider se Estadio Nacional de Brasília

Sedan 1960 är Brasília huvudstad i Brasilien och har med tiden blivit en del av det moderna världsarvet. År 1987 satte UNESCO upp staden på listan över världsarv för att säkerställa att dess karaktär bevaras för eftervärlden. Idag är staden centrum för landets styre och här hittar man både presidentpalatset, den nationella kongressen och högsta domstolen.

President Kubitschek –  grundaren

Fram till 1960 var Rio de Janeiro Brasiliens huvudstad. Att Rio skulle vara landets huvudstad var dock ingen självklarhet, redan 1891 fanns förslag på att huvudstaden borde ligga längre in i landet. 65 år senare skulle skiftet påbörjas när dåvarande presidenten Juscelino Kubitschek satte igång projektet med att bygga Brasília, den huvudstad han 16 år efter invigningen skulle få sin sista vila i. Kubitschek kom att betyda mycket för staden och för att hedra honom bär både stadens flygplats och stora bro hans namn.

Arkitekturen är en av sevärdheterna

Stadsplaneraren Lúcio Costa och arkitekten Oscar Niemeyer stod bakom planeringen och uppförandet av den nya huvudstaden. Flera av sevärdheterna i Brasília är signerade just Oscar Niemeyer. Bland annat katedralen och byggnaden som huserar den nationella kongressen. Även nationalmuseet är designat av Niemeyer och det finns gott om spännande modern arkitektur att utforska i den brasilianska huvudstaden. Exempelvis är Juscelino Kubitschek bridge (JK bridge) som går över Lake Paranoá ett vackert landmärke på dagen såväl som på natten. Bron är 1200 meter lång och designad av Alexandre Chan och Mário Vila Verde.

Ett annat populärt turistmål är stadens TV-mast med utsiktsplattform. Masten mäter 218 meter och är Brasiliens högsta. Men den som vill titta på utsikten får nöja sig med att betrakta staden från 75 meter, längre än så går inte hissarna.

Njut av naturen

Lake Paranoá är i sig värt ett besök. Sjön är konstgjord och besökare erbjuds en mängd olika vattenaktiviteter i området såsom vindsurfing och båtturer. Naturupplevelser bjuds det också på i den stora Brasília National Park en bit utanför stadskärnan. Inne i Brasília kan man njuta av växter och djur i den botaniska trädgården eller den zoologiska trädgården.

En stad som växt sig större än planerat

Idag bor ungefär 2,8 miljoner människor i Brasília och totalt runt 4 miljoner invånare om man räknar in förstäderna. Dessutom fortsätter invånarantalet att stiga och invånarantalet har för länge sedan passerat det antal invånare som staden ursprungligen planerades för.

Tropiskt savannklimat

I Brasília råder det tropiskt savann-klimat och när fotbolls-VM gästar staden i juni och juli flödar solen. Juni – augusti är nämligen de solrikaste och torraste månaderna på året. Värmemässigt är det dock de svalaste månaderna med en medeltemperatur på 19,1 grader.

Fotboll i Brasília

Självklart spelas det fotboll även i Brasília. Men precis som staden är också de flesta fotbollsklubbarna unga. Den äldsta klubben är Brasília som grundades 1975 och som i dag spelar i division D. Deras hemmaarena är Estádio Nacional de Brasília där VM kommer att spelas.

Under mästerskapen kommer publiken i Brasília få se det brasilianska landslaget ta sig an Kamerun och Portugal möta Ghana. Andra matcher som kommer att spelas är bland annat bronsmatchen den 12:e juli.