Curitiba

Curitiba

Curitiba är stadsplanerarnas motsvarighet till vad Mona Lisa är för de konstintresserade. Ständigt beundrad och analyserad och anses vara ett av de bästa exemplen på lyckad stadsplanering. Och det är inte så konstigt, vem skulle inte vilja skapa en stad där nästan alla invånare trivs, en stad dit mängder med människor vill flytta och en stad där man gjort mycket för att satsa på ekologisk hållbarhet samtidigt som invånarnas ekonomi förbättrats.

Jamie Lerner och mästerplanen

På 60-talet ansåg Curitibas borgmästare att staden behövde planeras om för att anpassas åt en växande befolkning. En av huvudmännen för uppgiften blev Jamie Lerner, arkitekt och stadsplanerare, som tillsammans med sitt team skapade och införde vad som i dag benämns som Curitiba Master Plan. Året var 1968 och på ett slugt sätt förvandlade man ett stort område av staden till gågator. Man planerade om kollektivtrafiken och skapade ett bussystem anpassat till invånarnas behov och man anlade parkområden för att förhindra översvämningar.

Resultat av stadsplaneringen

Sedan mästerplanen infördes har befolkningen fördubblats och man arbetar aktivt med återvinning och olika sociala program för att skapa ett hållbart samhälle både för miljö och människa. Exempelvis har man skapat ett system där de boende i kåkstäderna får mat och bussbiljetter i utbyte mot avfall och återvinningsbart material. Och arbetet med stadsplaneringen har belönat sig, befolkningens ekonomi har gått från under medel till 66% över medelinkomsten per person i Brasilien. Samtidigt kvalar staden in på topplistor över världens smartaste städer.

Historia

Man ska dock inte förledas att tro att Curitiba bildades under 60-talet. Platån där Curitiba är belägen upptäcktes av portugiserna på 1500-talet och blev en stad 1693. Genom åren har också emigranter från både Europa och Japan slagit sig ner i staden, vilket fortfarande märks i kulturen.

VM för andra gången

2014 kommer VM till Curitiba för andra gången i historien, Vila Capanema hette VM-arenan då, nu har istället 15 år gamla Arena da Baixada fått uppgiften. Till vardags är den hemmaarena åt CA Paranaense, en av flera fotbollsklubbar från staden. En annan är Coritiba som spelar i serie A i brasilianska ligan och Paraná som spelar i B-ligan.

Svalt under mästerskapet

VM-resenärerna som ska till Curitiba bör förbereda sig på ett lite mildare klimat. Staden ligger som sagt på en platå med en medelhöjd på 934 m över havet vilket bidrar till den svalare temperaturen. Här råder tropiskt höglandsklimat med en medeltemperatur på 12,2-12,8 grader i juni-juli som är stadens vintermånader. Som kallast har det varit –4 grader i juni och –5,2 grader i juli. Det var också kylan som en gång satte stopp för kaffeodlingen, året var 1975 och månaden juli, vilket har fått händelsen att kallas för the Black Frost of July.

Se och göra i Curitiba

Nuförtiden förlitar sig staden mindre på jordbruk utan istället är det service och industri som genererar mest pengar. Exempelvis är de Brasiliens näst största biltillverkare med fabriker åt Nissan, Volvo, Renault, Audi med flera. Men som turist finns det betydligt intressantare besöksmål.

Den gigantiska botaniska trädgården Jardim Botanico med sitt stora vackra växthus är värt ett besök och bästa utsikten över Curitiba får du från telemasten Oi Torre Panoramica 109 meter ovanför marken.

Är det ett namn som man stöter på i flera av VM-städerna så är det Oscar Niemeyer. Arkitekten ligger nämligen bakom byggnader i flera av VM-städerna, inte minst Brasília där han var en av huvudarkitekterna. Även i Curitiba står en av hans byggnader, det används till museum och kallas för Museu Oscar Nimeyer och självklart finns där också en utställning om Niemeyer själv. Perfekt utflyktsmål för den som är intresserad av modern arkitektur.

Fler sevärdheter får du se om du tar staden turistbuss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *