Fortaleza

Fortaleza

Kuststaden Fortaleza är Brasiliens folktätaste stad med 8 100 invånare per kvadratkilometer. Hit åker många brasilianare på semestern för att njuta av havet, nattlivet och maten. Många turister kommer också för att besöka olika event som arrangeras i Fortaleza och just turismen är en viktig del i stadens ekonomi.

Karneval och fotboll lockar 2014

Fortalezas karneval som anordnas i slutet av juli varje år är ett av de event som lockar besökare till staden. 2014 kommer världsmästerskapet i fotboll vara ett annat av dragplåstren. En av höjdpunkterna under mästerskapet kommer förmodligen bli när hemmalaget Brasilien möter Mexico i Fortaleza den 17:e juni. När gruppspelsmatcherna är över kommer det även arrangeras en åttondelsfinal och en kvartsfinal på stadens arena Estádio Castelao.

Även under juni blir det festligheter utöver fotbollen, då högtiden Festa Juninas infaller, eller som den kallas på engelska, June Bonfire Festival. Denna firas mellan den 12-29 juni till ära för St John, St Anthony och St Peter.

Fotbollsklubbarna från Fortaleza

Staden har ett flertal fotbollsklubbar och de flesta har gamla anor. Den äldsta är Céara CS som grundades 1914 och har Castelao som hemmaarena. Andra lag som kommer från Fortaleza är Ferroviário Atlético och Fortaleza Esporte Clube.

Tropiskt klimat

När fotbollssupportrarna väller in i miljonstaden är medeltemperaturen runt 25,9 – 25,7 grader. I Fortaleza råder tropiskt klimat och regn förekommer även om juni-juli inte är den mest nederbördsrika perioden.

Stadens stränder och sevärdheter

Fortaleza är ytterligare en av Brasiliens stora städer med miljontals invånare. I stadskärnan bor ca 2,5 miljoner invånare och i storstadsområdet bor ytterligare en miljon människor.

I staden finns flera sevärdheter och aktiviteter att ägna sig åt. Stranden Iracema lockar med både nattklubbar, barer och restauranger precis som Merieles Beach. Den som vill bada eller ägna sig åt olika vattenaktiviteter kan istället bege sig till Praia do Futuro Beach.

Iracema beach är uppkallad efter en karaktär i en novell från 1800-talet skriven av den kände författaren José de Alencar. Därför finns också två statyer av henne ståendes längs Fortalezas stränder. Den ena är nyligen uppförd medan den andra har stått där sedan 1965. Det är också till Iracema du ska bege dig om du blir partysugen en måndag. Vid stranden ligger Pirata Bar som enligt rykten har helgalna måndagar, och något måste de ju göra rätt eftersom de har över 2000 gäster om måndagarna och har drivit verksamheten sedan 1986.

Fortalezas stora katedral som rymmer 5000 besökare är ett annat intressant besöksmål. I staden finns också en fyr från 1800-talet. Fyren byggdes av slavar men är sedan 1957 nedlagd. Fyrhuset som restaurerades efter en brand på 1860-talet står dock kvar som ett landmärke.

Shoppingmöjligheter saknas inte i Fortaleza. Här hittar man både varuhus och marknader med hantverk. Två marknader som rekommenderas är Feirinha Beira-Mar och Handicraft Market.

Världens högsta vattenrutschkana

Fortaleza huserar också världens högsta vattenrutschkana. Perfekt för den äventyrlige. Rutschkanan ser i ärlighetens namn mer ut som en berg och dalbana, den är 41 meter hög och har fått det passande namnet ”Insano”. Du hittar vattenrutschkanan i Beach Parken en bit utanför stadskärnan, och den är fylld av olika attraktioner med vattentema.

Bankrån i rekordklass 2005

Men det finns fler rekord i staden. Ett mindre roligt är rekordet världens största bankrån. Rånet drabbade Fortaleza 2005 och slutade i att rånarna kom över £38,6 miljoner efter att ha grävt en tunnel in i valvet till landets centralbank, Banco Central.

I sommar hoppas vi att staden istället får bjuda världen på rekordbra fotboll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.