Manaus

Manaus

Under fotbolls-VM blir det inte bara fantastisk fotboll. Det blir också en resa mellan städer som kommer ta turister och tv-tittare från den ena fantastiska staden efter den andra ända upp till Manaus i Amazonas djungellandskap. Manaus är huvudstaden i delstaten Amazonas och har ungefär 1,8 miljoner invånare i kommunen.

Spännande naturfenomen

En bit från Manaus kan man skåda ett intressant naturfenomen. I staden rinner floden Rio Negro som på sin väg mot Amazonfloden får sällskap av Rio Solimoes en bit innan de mynnar ut i Amazonfloden. Det intressanta är att vattnet från de båda floderna inte blandas, utan skiktar sig på grund av vattnets olika sammansättningar. Rio Negros mörka vatten rinner alltså bredvid det ljusbruna vattnet från Rio Solimoes ungefär 10 km innan de övergår i Rio Amazonas. Den som vill se och uppleva det med egna ögon kan boka en båtutflykt.

Manaus historia

Manaus hade sina glansdagar i slutet på 1800-talet till början av 1900-talet och det var inte olja, kaffe eller guld som skulle bygga upp staden, utan gummi från gummiträden. Innan gummi-boomen var Manaus endast en småstad, men tack vare att exporten tog fart ökade även befolkningen och det ekonomiska välståndet. Elektricitet installerades och ett pampigt operahus uppfördes. Utanför operan anlade man gummibelagda gator för att inte gatuljud skulle störa föreställningarna. Operahuset Teatro Amazonas står fortfarande kvar och är en av stadens landmärken.

Gummi-eran är dock förbi, och ansvaret för detta har upptäcktsresaren Sir Henry Wickham tagit på sig. Han påstår sig ha fört ut frön från gummiplantor ur Amazonas. Frön som sedan användes av engelsmännen för att odla egna gummiplantage på olika ställen runt om i världen, vilket effektivt satte stopp på efterfrågan av gummi från Manaus ända fram till andra världskriget. Då fick staden ett uppsving igen, men endast kortvarigt under krigsåren. Men gummiexporten hade också en baksida, fattiga arbetare utnyttjades och många fick sätta livet till under stadens gummiperioder.

Se och göra i Amazonas huvudstad

Nu är Manaus istället en tullfri zon och exporterar bland annat timmer, nötter och tillverkar tvål, kemikalier och datorer. Som besökare är det däremot naturupplevelserna du bör satsa på. Staden har flera vackra parker och stranden Ponta Negra Beach. Men framförallt har Manaus Amazonas inom räckhåll. Amazonas är hem åt miljontals djurarter (insekter är en stor grupp), massor av olika trädarter och tusentals växter. Det är ett unikt regnskogsområde som ligger bara några mil utanför Manaus och dit turister kan ta sig med olika guider. Men innan du bokar en guidad tur bör du förbereda dig noga genom att välja en pålitlig guide och ha rätt kläder och utrustning. Innan avresa bör du också se till att du har ett fullgott vaccinationsskydd som anpassats till resmålet. Exempelvis är vaccinering mot gula febern lämpligt.

Men det går naturligtvis bra att hålla sig i staden som erbjuder museer, shopping, grönområden och restauranger där du kan pröva på lokala specialitéer. Tambaqui är en fisksort som exempelvis används i matlagningen. Det gamla operahuset är självklart en av byggnaderna du inte får missa om du är i Manaus.

Fotbollen i staden

Fotbollsmatcherna under VM kommer spelas på Arena Amazonia och först ut är England – Italien den 14:e juni. I vanliga fall är det klubblaget Nacional FC som spelar på arenan. Nacional FC är bara en av stadens många klubbar, exempelvis hör klubbarna América de Manaus och Atlético Rio Negro också hemma i staden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *