Natal

Natal

Med brasilianska mått mätt är Natal en mellanstor stad med sina 803 739 invånare i kommunen. Av de 12 VM-städerna är Natal den näst minsta, endast Cuiaba har färre invånare. Men det är inte detta staden är känd för, utan för att solen nästan alltid skiner i denna kuststad. Här råder tropiskt klimat med över 3000 soltimmar varje år och en medeltemperatur på runt 25 grader under de svalaste månaderna. Tyvärr infaller VM under just de lite svalare och regnigare månaderna i staden.

Se och göra i Natal

Natal är dock känt för mer än så, stranden Ponta Negra och de historiska sevärdheterna är berömda och viktiga för stadens ökande turism. Staden är också känd för sin speciella karneval, Carnatal, som firas i november/december innan den riktiga karnevalsäsongen startar i februari. Bland de berömda sevärdheterna finns också en lite udda sak med på listan, världens största cashewträd.

Stränder och parker

Den som besöker stranden Ponta Negra kan bege sig till dess södra del för att se en 120 m hög sanddyna som går under namnet Morro do Careca (skallig kulle) eftersom den sticker fram i ett övrigt skogsbeklätt sandlandskap. Fler stränder finns i närheten av Natal, Pipa beach och Genipabu beach är två av dem som är värda ett besök. I Genipabu finns exempelvis möjlighet att rida på dromedarer och åka bräda nedför sanddynorna. Naturupplevelser finns också mitt i city i den stora stadsparken Dunas Park eller i den lite mindre City Park som huserar byggnader skapade av den berömde arkitekten Oscar Niemeyer.

Newton Navarro Bridge

Förutom Niemeyers byggnader hör stadens bro, Newton Navarro Bridge, till de moderna sevärdheterna. Bron mäter 1781,6 meter på längden och 103,45 meter på höjden och tar resenärer över Potengi River sedan den stod klar 2007.

Historiska sevärdheter

För äldre sevärdheter rekommenderas ett besök i stadens historiska delar, Historic Center i cidade Alta. Där hittar du teatern Teatro Alberto Maranhao, palatset Solar Bela Vista och Palácio Felipe Caramao som alla byggdes i slutet av 1800-talet eller början på 1900-talet.

Folktät fotbollsstad

Storleksmässigt är Natal en liten kommun vilket betyder att folktätheten är hög med 4 720 invånare per kvadratkilometer. Men fotboll finns det plats för och i staden finns tre stora klubbar varav América och ABC spelar i näst högsta serien i den brasilianska ligan. Den tredje klubben är Alecrim som grundades 1915, samma år som de två andra klubbarna. Under VM kommer matcherna spelas på Arena das Dunas som är hemmaplan för América.

Historia

Genom historien har Natal varit föremål för flera nationers intressen. I slutet av 1500-talet började franska pirater etablera handel i området, vilket gjorde att portugiserna fick upp ögonen för staden och jagade bort fransmännen. För att skydda området från inkräktare byggde de upp fortet ”Forte dos Santos reis” vilket blev grunden till att en by bildades i Natal. Senare under 1600-talet skulle byn komma att ockuperas i mer än 20 år av nederländerna innan den åter kom i kolonisatörernas händer. Även USA har haft intressen i Natal i form av flygbasen Rampa som användes under andra världskriget. Än i dag finns både fortet och flygbasen kvar och hör till stadens sevärdheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *