Porto Alegre

Porto Alegre

Hamnstaden Porto Alegre är inte bara fotbollsspelaren Ronaldinhos födelsestad, den är också hemstad åt ca 1,4 miljoner invånare. Porto Alegre är södra Brasiliens största stad och är huvudstad i delstaten Rio Grande do Sul där de brasilianska cowboysen, gauchos, bor. Detta märks inte minst på matkulturen och på jordbruken i området, en kultur som även delas med grannarna i Argentina och Uruguay.

Porto Alegre grundades 1742 av immigranter från portugisiska Azorerna. Till staden kom sedan tusentals immigranter från Portugal och Italien, men även från andra europeiska länder som exempelvis Tyskland och Polen. Därför har majoriteten av invånarna europeiskt ursprung.

Av VM-städerna är Porto Alegre den sydligaste, och har inslag av både subtropisk växtlighet och grässlätten Pampas som fortsätter in i Uruguay och vidare ner i Sydamerika.

Minusgrader och värmebölja i juni

När fotbolls-VM kommer till staden är det vinter med en medeltemperatur på runt 15 grader. Men i Porto Alegre kan temperaturen variera kraftigt, som köldrekord har –3 grader uppmätts i juni medan värmerekordet ligger på 31,5 grader för samma månad.

Porto Alegre ligger på östra banken av floden Guaíba vid en punkt där även fem andra floder möts. De mynnar ut i stora Lagoa dos Patos, Ducks Lagoon, som är den näst största lagunen i Sydamerika. De 497 kvadratkilometerna täcks av fler än en miljon träd, vilket gör Porto Alegre till en av de grönaste städerna i Brasilien. Motsägelsefullt nog är det även ett av de folktätaste områdena i landet med ungefär 4 miljoner invånare i storstadsområdet och 1,4 miljoner invånare inom Porto Alegre gränser. Storstadsområdet bildades 1973 och består i dag av 31 kommuner.

Själva namnet Porto Alegre betyder ungefär ”Glada hamnen”, men staden kallas även Porto do Sol och Cidade Sorriso, som kan översättas ungefär med ”Hamnen av sol” eller ”Leende staden”. Det är en av de rikaste städerna i Latinamerika och hamnen är viktig för att transportera lokalt producerade produkter. Jordbruk och industrin är viktigt för ekonomin i området.

Fotbollen i Porto Alegre

Fotbollsscenariot i Porto Alegre är uppdelat i två läger, nämligen de blåsvarta Grêmio Foot-Ball Porto Alegrense och de vita från Sport Club Internacional. Dessa två lag är några av de mest viktiga i brasiliansk fotboll och båda har vunnit flertalet nationella och internationella titlar. Grêmio, som även kallas Tricolor, har bland annat vunnit Copa do Brasil fyra gånger, medan Internacional har fått smeknamnet Colorado och innehar bland annat en FIFA Club World Cup seger på sin meritlista.

Fotbollsklubbarnas ungdomsdivision har producerat stjärnor som Ronaldinho Gaúcho, Emerson, Renato Gaúcho (Grêmio) och Falcao, Taffarel och Alexandre Pato (Internacional).

De fem matcherna som spelas i Porto Alegre under fotbolls-VM 2014 kommer att äga rum på Estádio Beira-Rio som är hemmaarena åt Internacional. Grêmios hemmaarena ligger 2,5 km därifrån och denna heter Olímpico Monumental och har en kapacitet på över 50 000 åskådare.

Porto Alegre var även värdstad under fotbolls-VM 1950 och då spelades matcherna på Estádio dos Eucaliptos som byggdes 1931 och hade en kapacitet på 20 000 åskådare. Arenan lades ned när Estádio Beira-Rio togs i bruk 1969.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.