Recife

Recife
Karta Recife
Flagga Recife

Recife
Delstat: Pernambuco
Brasiliens 9:e största stad
Grundad: 1537
Fotbollsklubbar: Santa Cruz, Sport och Clube Náutico Capibaribe
Matchtider se Arena Pernambuco

Recife, eller Brasiliens Venedig som staden också kallas, är en jättelik hamnstad i västra Brasilien med ungefär 3,7 miljoner invånare i storstadsområdet. I kommunen bor ca 1,5 miljoner människor vilket är mer än fem gånger så många invånare som i italienska Venedig. Hit till Recife kan fotbollsfansen lugnt bege sig 2014 då staden är känd som ett medicinskt centrum med många sjukhus och modern utrustning.

Förutom sjukvården är industri, logistik och handel viktiga delar i stadens ekonomi. IT är en annan viktig inkomstkälla för Recife som exporterar teknologi och huserar kontor åt storföretag som Microsoft, Motorola, Samsung och IBM.

Regnsäsong under mästerskapet

Recife har ett tropiskt monsunklimat. När mästerskapet i juni-juli är det regnsäsong med ca 21-22 regndagar i snitt, vilket givetvis också påverkar antalet soltimmar negativt. Det är också den svalare perioden på året i Recife, men trots detta ligger medeltemperaturen på runt 25 grader vilket bara är någon/några grader mindre än annars.

Genom Recife löper floderna Caperibe och Baberibe som delar upp staden i tre öar vilket har lösts med ett flertal broförbindelser mellan öarna och över stadens många floder. Recife är en gammal stad med en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet och därför finns det också gott om historiska sevärdheter att upptäcka, liksom stadens kultur.

Boa Viagem Beach

På Portugisiska betyder Recife rev, och att rev blev just namnet på staden är ingen slump. Strax utanför kusten går ett långt stenrev som skyddar stränderna från havets krafter. En av dem är 7-8 km långa Boa Viagem Beach som anses vara en av världens bästa sandstränder. Men tyvärr kvalar den också in på listan över stränder med mest problem med hajar. Ett fenomen som uppstod plötsligt 1992 och de olika förklaringarna till förändringen är många och olika. En del menar att det var surfarna som lockade hajarna till stranden, andra att bygget av en närliggande hamn skapade situationen. Den som vill simma tryggt kan istället välja någon annan strand i eller strax utanför Recife.

Karnevalen

I februari är det karneval i Recife och närliggande staden Olinda, precis som i Rio och andra städer runt om i Brasilien. Det som utmärker karnevalen i Recife är möjligheten för alla att delta och att olika musikgenrer är välkomna liksom den lokala musikstilen Frevo.

Under festligheterna finns en särskild kväll då man hyllar och skänker en tanke åt slavarna som en gång levde i landet. Kvällen kallas för Night of the silent drums och vid midnatt tystnar trummorna för en stund innan trummslagen börjar eka igen. Tyst är det nämligen inte lång stund under karnevalen, festligheterna pågår nätterna igenom.

Fotbollen i Recife

I Recife har flera stora fotbollsklubbar sin hemvist. En av dessa, Sport, spelar i den högsta ligan i den nationella fotbollsserien. Andra klubbar från Recife är Santa Cruz och Clube Náutico Capibaribe. Under fotbolls-VM blir det Náuticos hemmaarena Arena Pernambuco som kommer användas.