Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Karta Rio de Janeiro
Flagga Rio de Janeiro

Rio de Janeiro
Delstat: Rio de Janeiro
Brasiliens 2:a största stad
Grundad: 1565
Fotbollsklubbar: Botafogo FR, Fluminese och Flamengo
Matchtider se Arena Maracana

Den forna huvudstaden Rio de Janeiro är den näst största staden i den fotbollsälskande nationen Brasilien. Under 2014 kommer staden återigen stå värd för ett världsmästerskap i fotboll, senast var under fotbolls-VM 1950. Nu 64 år senare kommer publiken än en gång vallfärda till Rio de Janeiro och bänka sig på arenan Maracana för att njuta av fotboll i absoluta världsklass.

Hamnstad vid Atlanten

Under juni-juli när mästerskapet spelas är det vinter i Rio. Men turister kan andas ut, det innebär bara att det regnar mindre och att medeltemperaturen ligger mellan 16-25 grader celcius i luften och mellan 22-23 grader i havet. Det var för övrigt närheten till just havet som en gång i tiden gjorde Rio de Janeiro till en viktig storstad.

När portugiserna behövde frakta guld och varor för export från en intilliggande stad så passade hamnen i Rio de Janeiro bäst för uppgiften. Det ledde senare fram till att Rio år 1763 blev det kolonialiserade Brasiliens huvudstad. Men under en period på 1800-talet blev det också Portugals huvudstad när Portugals maktstyre flydde till Rio från ett Lissabon som invaderats av Napoleon. Rio de Janeiro behöll sin status som huvudstad fram till 1960 då Brasília övertog titeln.

En storstad med miljoner invånare

Idag är Rio de Janeiro en av världens mega cities och hemstad åt 11 711 233 cariocas (namnet på lokalbefolkningen i Rio, ungefär som stockholmare). Det placerar staden på en 22:a plats över världens mest folkrika städer. Om man istället bara räknar själva kommunen Rio de Janeiro utan förorter blir invånarantalet lägre, ungefär 6 320 446 personer. I kommunen är befolkningstätheten 5 346 invånare per kvadratkilometer, vilket kan jämföras med Stockholms kommun som har en befolkningstäthet på 4 796 invånare per kvadratkilometer.

Se och göra i Rio de Janeiro

Men siffror och statistik i all ära. Rio de Janeiro är en stad att uppleva och de flesta har säkert sin egen föreställning om den tropiska staden vid sydamerikas östkust. Vem har inte hört talas om den berömda karnevalen i Rio? En färgsprakande folkfest till sambatoner som lockar hundratusentals turister årligen. Eller den långa sandstranden i Copacabana? Där spelade Rod Stewart en nyårsafon 1994 inför en rekordstor publik och Cornelis Vreeswijk sjöng om stadsdelen i sången Deirdres Samba. Just nyårsafton är en speciell dag då runt 2 miljoner människor samlas på Copacabanas strand för att fira in det nya året.

Här finns ett av världens 7 underverk

En annan upplevelse kan man få uppifrån berget Sockertoppen. Upp tar man sig antingen genom bergsklättring eller med linbana och väl framme, 365 m över havet, har man bra utsikt över Rio de Janeiro. Ännu bättre utsikt har man upp man tar sig upp på berget Corcovado, 710 m över havet, där den gigantiska statyn Cristo Redentor med utsträcka armar blickar ut över staden. I Sverige kallades den av vissa för Limhamns-Jesus eftersom betongfundamentet är gjort av betong från Limhamn som levererades av Skånska Cement. Idag räknas statyn som invigdes 1931 till ett av världens 7 nya underverk.

Fotbollsklubbarna i Rio

Rio är också en fotbollsstad och hemstad åt Botafogo FR, Fluminese och Flamengo, tre klubbar som spelar i den högsta serien i brasilianska fotbollsligan Campeonato Brasileiro. Flamengo är den äldsta av de två klubbarna och grundades 1895 medan Botafogo FR bildades 1905 och Fluminese 1902. Flamengo har varit den mest framgångsrika fotbollsklubben från Rio i den brasilianska ligan och vunnit den hela 5 gånger.

Även klubben Vasco Da Gama har sin hemvist i Rio. De har vunnit brasilianska mästerskapet 4 gånger men spelar 2014 i serie B.

Fotbollsmatcher under mästerskapet

Under mästerskapet kommer bland annat Spanien, Frankrike och Argentina spela matcher i Rio de Janeiro. Det är också här den stora finalen kommer avgöras den 13:e juli och ett lag få lyfta den historiska VM-trofén i guld.