Salvador

Salvador

En gång var Salvador Brasiliens huvudstad, i dag går den istället under det smickrande epitetet ”Brazil´s capital of happiness” tack vare partykulturen i staden. Och party blir det 2014 när fotbolls-VM kommer till Salvador och arenan Arena Fonte Nova, staden där Bebeto som vann VM med Brasilien 1994 föddes och inledde sin karriär i klubben Vitória.

Slavhandeln

Men även om det arrangeras roliga fester och karnevaler i Salvador så finns det en dyster baksida med fattiga slumkvarter och en historia av slavhandel som började i mitten av 1500-talet när portugisiska kolonisatörer slog sig ner.

Idag lever det afrikanska arvet vidare bland annat i både musik- och matkultur, medan spåren efter kolonisationen och slavhandeln syns i exempelvis arkitekturen. Exempelvis finns den gamla stadskärnan upprustad och bevarad. 1985 tog den plats på UNESCOs lista över världsarv. Här blev slavar en gång i tiden straffade offentligt på torget, därav det inhemska namnet Pelourinho som på svenska betyder skampåle.

Se och göra i Salvador

Numer är stadsdelen fylld av småbutiker, restauranger, barer och museer. Du hittar också många sevärdheter som 1700-talskyrkan Nossa Senhora do Rosário dos Petros som slavarna byggde åt sig själva. Här finns också Salvadors katedral som byggdes på 1600-talet och kyrkan The Curch of the Third Order of St. Francis som nominerades när världens sju nya underverk skulle utses.

Som turist finns mycket mer att upptäcka och lära i staden. Här hittar du en av världens bästa stränder, Porto da Barra Beach och shoppingmöjligheter finns det också gott om i såväl gallerior som marknader. Den som besöker strandområdena i Salvador kan samtidigt passa på att upptäcka olika fort som byggts längs kusten, exempelvis Forte de Santo da Barra som också är en fyr. Vid kusten finns också museet för modern konst beläget i 1700-talsbyggnaden Solar do Unhao. Här kan man njuta av vackra solnedgångar i en historisk miljö bland byggnader som användes för sockerframställning.

Karneval

Karnevalen som arrangeras i februari varje år är en annan upplevelse som lockar turister till Salvador. Den brukar kallas för världens största eftersom den drar ungefär 2 miljoner besökare och deltagare årligen.

Bahias huvudstad

Salvador är i dag huvudstad i delstaten Bahia, men var fram till 1763 landets huvudstad. Man kan säga att Salvador är uppbyggd kring två stadsdelar, en som ligger nere vid kusten och en som ligger precis ovanför på en klippa. Hiss och bergbanor förbinder de två områdena. Hissen Elevador Lacerda byggdes 1873 och transporterar invånarna de 72 metrarna i höjdskillnad mellan den nedre stadsdelen Baixa och den övre Alta.

Vid kusten ligger den viktiga hamnen som en gång i tiden var grunden för stadens uppkomst. I dag är den moderniserad och 2007 passerade ungefär 3 miljoner ton last hamnen i Salvador, den har alltså fortfarande en betydande roll för staden och dess 2,7 miljoner invånare. I storstaden Salvador bor betydligt fler människor, nästan ytterligare 1 miljon invånare.

Park med konstföremål

I staden råder tropiskt regnskogsklimat och atlantisk regnskog kan invånarna njuta av i flera av stadens parker. Den största är Parque Pituacu som förutom växter, djur och vatten även har mängder med konstföremål att betrakta för den konstintresserade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.