Sao Paulo

Sao Paulo
Karta Sao Paulo
Flagga Sao Paulo

Sao Paulo
Delstat: Sao Paulo
Brasiliens största stad
Grundad: 1554
Fotbollsklubbar: Palmeiras, Sao Paulo och Corinthians
Matchtider se Arena de Sao Paulo

Sao Paulo är Brasiliens överlägset största stad med över 11 miljoner invånare i kommunen och 19 683 975 miljoner boende i hela storstadsområdet. Det är faktiskt en så stor storstad att den ligger topp 10 över världens största storstadsområden. Hit ska fotbollslag, fans och media bege sig sommaren 2014 för att delta i det 20:e världsmästerskapet i fotboll.

Värdstad VM 1950

Sao Paulo var en av värdstäderna när Brasilien arrangerade VM 1950. Då använde man fotbollsklubben Corinthians hemmaarena Pacaembu, denna gång blir det Corinthians blivande hemmaarena Arena de Sao Paulo som får äran. Upptakten till mästerskapet fick dock en tragisk vändning 2013 när delar av arenan rasade under bygget och två byggarbetare förolyckades.

Fotbollen i Sao Paulo

I Sao Paulo finns inte mindre än tre av landets bästa fotbollsklubbar; Palmeiras, Sao Paulo och Corinthians. Mest framgångsrika har Palmeiras varit. De har lyckats vinna högsta serien i brasilianska ligan hela åtta gånger och blivit tvåa tre gånger. Senast ett lag från staden vann var 2011 då Corinthians segrade framför tvåan Vasco da Gama. Fotbollsklubben Sao Paulo kan stoltsera med att ha fostrat den brasilianska storstjärnan Kaka som vann guldbollen (Fifas) 2007.

Brasiliens GP i formel 1

Förutom att staden har tre stora fotbollsarenor så finns här också formel 1-banan Autodromo Jose Carlos Pace där Brasiliens GP körs varje år. Så förutom fotbollsstjärnor har staden sett en hel del formel 1-förare växa upp och bli världsstjärnor. En av dem var Ayrton Senna som förolyckades under San Marinos GP 1994. En mycket populär och framgångsrik racerförare som tog tre VM-titlar innan karriären fick ett tragiskt slut.

Finanssektorn viktig för staden

Guld, kaffe och socker har varit tre viktiga råvaror i Sao Paulos historia. När man hittade guld i området på 1700-talet ökade befolkningen och när gulderan var över gick man över till sockerplantage som senare kom att ersättas av kaffeodlingar under 1820-talet, som fick fart på stadens ekonomi. Senare tog industrin över och i dag är det servicesektorn som bidrar mest till ekonomin, framförallt finansmarknaden med banker och Sao Paulo börsen. Det är nämligen inte för inte som Sao Paulo har fått smeknamnet ”the financial capital of Brazilia”.

Mångkulturell stad

Sedan över hundra år tillbaka är Sao Paulo en mångkulturell stad. Hit har människor från över 100 olika länder utvandrat genom åren, varav den största gruppen har varit italienare. Detta är också anledningen till att man hittar spår av olika kulturer runt om i staden, exempelvis området Liberdade där människor från Asien bosatt sig och området Mooca som är starkt influerat av den italienska kulturen.

Se och göra

Självklart finns det mycket att göra i en storstad som Sao Paulo. Köp exempelvis ett par egendesignade flip flops från världens största flip flop försäljare, Havaianas. De har nämligen en butik i stan där du kan välja sula och remmar efter eget tycke och smak. Och tar du ditt kaffedrickande på största allvar är ett besök på Café Octavio att rekommendera.

Utsikt får du från den 161 meter höga skyskrapan Banespa Building som stod färdig 1947. Missa inte heller den långa Paulista Avenue där skyskrapor tornar upp sig längs gatorna och där du hittar stadens konstmuseum MASP som har ett lite modernistiskt utseende. Väl innanför dörrarna kan du njuta av gamla konstverk från världsberömda konstnärer som Goya, Rembrandt, Van Gogh, Monet, Picasso med flera.

Skulle Brasilien ta sig långt i detta VM är det förmodligen på denna aveny som människor skulle samlas för att hylla laget. Staden är också känd för sin gayparad som bara vuxit sig större och större för varje år, även denna arrangeras på Paulista Avenue.

Den gigantiska Se-Katedralen som rymmer 8000 besökare är en annan av stadens sevärdheter, liksom många av stadens parker, museum och teatrar. Det finns också ett äldre område i downtown som kan vara intressant för turister.