Dagens VM-matcher: Dag 21

Gårdagen bjöd på en stor skräll när Belgien skickade ut Brasilien och idag hoppas vi på en ny i Sveriges kvartsfinal mot England. Vinnaren där kommer att möta vinnaren i kvällens sena möte mellan hemmanationen Ryssland och Kroatien.

Dagens matcher

16:00 Sverige – England
Odds 1X2: (4,85 – 3,35 – 1,90)
Odds att gå vidare: (2,90 – 1,38)

20:00 Ryssland – Kroatien
Odds 1X2: (4,05 – 3,10 – 2,15)
Odds att gå vidare: (2,50 – 1,48)

Oddsen är hämtade från Bethard (kl 09:15 den 7 juli)

Klicka på matcherna för mer info, speltips och fler odds

Kan Sverige gör det igen mot England?

Sverige har bra facit på engelskt motstånd om vi ser längre tillbaka i tiden. Men England har på senare år revanscherat sig och vunnit en träningslandskamp och ett EM-möte. Och har i ett kortare perspektiv ett statistiskt övertag med två vinster på de tre senare mötena. Senast lagen möttes var i en träningsmatch på Friends Arena och Sverige gick då segrande ur det möte med 4-2 efter en stor show av Zlatan.

Detta unga nya England är inte vad det en gång var. Man har en giftig anfallare i Harry Kane och som har infriat alla förväntningar och toppar skytteligan i Rysslands-VM med 6 mål. Man spelar med stort självförtroende och vill gärna gå på offensiven med kreativa spelare som Raheem Sterling och Dele Alli.

England bryter ny mark i detta mästerskap. Efter tre misslyckade straffavgöranden i VM-sammanhang så bröt man den förbannelsen i åttondelsfinalen mot Colombia. En match som England i mångt och mycket kontrollerade men lyckades aldrig stänga helt och hållet. Och när Colombia kvitterade sent i matchen så hade engelsmännen inte kraft att ta tillbaka ledningen.

Denna kvartsfinal mot England kommer att bli en ny tuff prövning för Sverige och Janne Andersson. Taktiken kommer dock vara densamma som tidigare, defensiven framför allt. Englands trebackslinje har inte övertygat och där finns möjlighet för Sverige offensivt. Och som alltid kommer fasta situationer att vara oerhört viktiga, och det var på just en fast situation som Colombia gjorde sitt enda mål mot England.

Det finns egentligen ingen anledning att inte tro på Sverige i denna kvartsfinal. Har man lyckats mot Italien, Mexiko och i 94 minuter mot Tyskland så varför inte mot England? Engelsmännen har dessutom haft en enkel resa i detta mästerskap och även om segern mot Colombia var en fjäder i hatten så undrar man ändå fortfarande hur de hanterar ett Sverige som inte ger dem något gratis.

Sverige har som sagt oddsen emot sig, som alltid. Spelbolaget Bethard ger just nu oddset 2,90 att Sverige går vidare och 4,85 inom 90 minuter. Trevliga odds med tanke på Sveriges prestationer i denna turnering.

Sverige har inte varit i semifinal sedan 1994 och nu håller vi tummarna på ett nytt avancemang!

Kan Kroatien slå hemmanationen Ryssland?

Hemmanationen Ryssland halkar vidare i detta mästerskap. Visst man gjorde det bra i gruppspelet av ren eufori, mot ett svagt Saudiarabien och ett sargat Egypten men togs ned på jorden mot Uruguay. I åttondelsfinalen mot Spanien så var det defensiven som gällde. En straff senare och 120 spelade minuter så var det ett straffavgörande som fick skilja lagen åt. VM i Ryssland har inte varit Spanien mästerskap, även om man spelat bra. Uppladdningen med byte av förbundskaptenen hade en indirekt påverkan som till slut blottade sig i en oförmåga att bryta sig igenom Rysslands försvar och självförtroende fanns inte där när straffarna skulle slås.

Nu ställs Ryssland mot ett Kroatien som flög igenom gruppspelet och tog tre raka segrar av bara farten. Mest imponerande var 3-0 segern över Argentina. Men i åttondelsfinalen mot Danmark så imponerades man inte lika mycket längre av detta Kroatien med Luka Modrić och Ivan Rakitić i spetsen. Man var inte där helt enkelt och Danmark var helt klart det bättre laget. Men fotbollen är som den är ibland och Kroatien gick till slut vidare efter ett straffavgörande.

När vi summerar så kan vi konstatera att både Ryssland och Kroatien tog sig vidare från åttondelsfinalerna trots att sina motståndare där var de bättre lagen. I Kroatien vet vi att högsta nivån är världsklass men nu gäller det att få ut allt när det verkligen gäller. Ryssland kommer sannolikt inte ha samma respekt för Kroatien som man hade mot Spanien och inte sjunka lika lågt i sittspel. Och med hemmafansen i ryggen kan detta bli ett mycket intressant möte.

Kroatien är givetvis de klara favoriterna även hos spelbolaget Bethard, till oddset 1,48 att ta sig vidare. Men bli de återigen tagna av stundens allvar så kommer Ryssland finnas där och straffa dem direkt.