Inför: Portugal möter USA i måstematch

I kväll blir det en rysarmatch när Portugal möter USA. Blir det en ny VM-skräll? Frågetecken finns om Ronaldo är spelbar, men oddsen talar ändå till Portugals fördel. I kväll behöver även Algeriet ta poäng mot Sydkorea och Belgien kan bli klara för åttondel.

USA – Portugal

Start: 00:00 i SVT1
Odds: 5,50 – 3,40 – 1,80 (William Hill)

Portugal såg inte bra ut i mötet med Tyskland och laget måste skärpa till sig inför denna måstematch mot USA. Portugal måste ta poäng, annars lär vi få se en ny skräll i VM 2014.

USA chockade genom att vinna mot favoriten Ghana och kvällens möte kan bli en rysare om Portugals storstjärna Ronaldo inte kan spela på grund av knäskadan. Även Fábio Coentrão är borta från VM efter att ha skadat sig i mötet med Tyskland. Portugal har tampats med skador och Rui Patricio, Hugo Almeida och Bruno Alves lär inte heller spela. Dessutom är Pepe avstängd. Men spelbolagen håller ändå Portugal som favorit och med tanke på att USA inte har vunnit två raka VM-matcher sedan 1930 är det inte osannolikt med vinst till Portugal. Laget har allt att kämpa för och är det bättre laget.

Statistiken visar dock att lagen är jämna vid inbördes möten. De har två vinster var och en oavgjord match.

Belgien – Ryssland

Start: 18:00 i SVT1
Odds: 1,95 – 3,25 – 4,20 (William Hill)

Kvällens första möte blir mellan Belgien och Ryssland i grupp H. Belgien vann sin match mot Algeriet med 2-1, medan Ryssland spelade oavgjort mot Sydkorea. Ryssland var favoriter inför sitt möte, men bjöd inte på någon minnesvärd insats. Möjligen kan målvatsmisssen från Akinfejev klass som minnesvärd, men inte i någon positiv bemärkelse. Laget fungerade bra defensivt men nu möter man ett av de mest intressanta VM-lagen.

Belgien inledde svagt i mötet med Algeriet, men lyckades vända matchen. Vinner man i kväll går Belgien vidare till åttondel. Belgiens lagkapten Vincent Kompany har missat de senaste träningsmatcherna, men tros vara spelklar inför mötet med Ryssland.

Ryssland har ett knappt övertag sett till åtta tidigare möten lagen emellan, då man har vunnit fyra matcher medan Belgien har vunnit tre. En poäng för Ryssland är viktig, men laget kan gå vidare även vid förlust.

Sydkorea – Algeriet

Start: 21:00 i TV4
Odds: 2,40 – 3,10 – 3,30 (William Hill)

Även fast Algeriet inte vann mot Belgien gjorde man ändå ett mål vilket inte hänt de senaste VM-matcherna. Om Feghouil inte hade gjort mål i 36:e minuten hade Algeriet slagit rekord i antalet mållösa VM-matcher. Laget såg i första halvlek ut att vara i fin form, men Belgien dominerade i andra halvlek. Algeriet har aldrig gått vidare från gruppspelet i ett VM och behöver nu ta poäng för att göra detta. Enligt oddsen kommer dock inte detta att hända.

Sydkorea såg pigga ut var starka defensivt i mötet mot Ryssland. Ryssarna hade svårt att få till riktigt bra målchanser. Algeriet spelar ett liknande defensivt spel och med tanke på Algeriets tidigare statistik i det offensiva spelet, kan det bli en mållös match.

Sydkoreas lagkapten Koo Jacheol har spelat för tränare Hong Myungbo under flera år i juniormästerskap och var med att vinna bronsmedaljen i OS i London 2012.

Sydkorea och Algeriet har bara mötts en gång tidigare och det slutade 1-0 till Sydkorea.