Sverige ute ur VM – England och Kroatien möts i semifinalen

Sverige succé i fotbolls-VM tog slut i kvartsfinalen mot England, en match man förlorade med 0-2. England kommer att ställas mot Kroatien i semifinalen som vann mot Ryssland efter ett nytt straffavgörande.

Resultaten från lördagens kvartsfinaler

Sverige – England 0 – 2
Ryssland – Kroatien 5 – 6 (efter straffar)

Så spelas semifinalen mellan Kroatien och England

11/7 20:00 Kroatien – England

Sverige föll mot England och är ute ur VM

Sveriges kvartsfinal mot England blev som förväntat inget av turneringens mest sevärda matcher. Sverige låg på defensiven och hade till en början fullt koll på de engelska anfallen. Men allt kom att ändras i den 31 minuten när Harry Maguire nådde högst upp på en hörna och nickade in 1-0 för England.

Efter målet så såg svenskarna lite uppgivna ut samtidigt som England började spela med ett annat självförtroende och mer avslappnat. Innan halvleken var över så skulle England få ett friläge när Jordan Henderson frispelade Raheem Sterling men Robin Olsen var snabbt ute och lyckades petade undan bollen. Och Sverige gick i halvtidsvilan med andan i halsen.

Sverige hade dock inte gett upp matchen och i den andra halvleken så var Marcus Berg mycket nära att nicka in ett ledningsmål direkt, men den engelska målvakten Jordan Pickford var med.

Det var England som dominerade spelet i den andra halvleken och inte helt oväntat kom 2-0 i den 59 minuten, återigen på en nick när Dele Alli höll sig framme på ett inlägg.

Sverige hade två chanser till att kvittera. Först efter ett mönsteranfall som till slut gav Victor Claesson möjlighet att avsluta vid straffpunkten och Berg som fick till ett avslut mitt i straffområdet. Men båda gångerna var Pickford omutlig i målet.

Sverige skapade inte fler lägen än så mot ett England som spelade av matchen. Vi kan tyvärr konstatera att Sverige är ute ur VM i Ryssland efter en av lagets sämsta insatser i turneringen. Och man kunde inte lyfta laget tillräckligt och ta fram den energi som krävdes för att vända på steken när man hamnade i underläge.

Trots segern så stod inte heller England för en imponerade match och det finns mycket mer att hämta ur detta talangfulla lag. Segern innebär att England nu är vidare till semifinal för första gången sedan 1990 och nu börjar det på allvar snackas om att England ska ta hem guldet.

Kroatien vidare efter ett nytt straffavgörande

Kroatien inledde kvartsfinalen mot hemmanationen Ryssland klart bäst. Men som en blixt från klar himmel så stod Denis Tjerysjev för ett nytt drömmål, sitt fjärde i turneringen, när han med ett distansskott överlistade Danijel Subašić gjorde 1-0 för Ryssland. Men bara åtta minuter senare så kvitterade Andrej Kramaric, på en nick, serverad av Mario Mandžukić.

I den andra halvleken var Ivan Perisic nära att ge Kroatien ledningen när han från nära håll fick se sitt avslut gå i insidan av stolpen, efter en tilltrasslad situation i Rysslands straffområde. Ryssland skapade inte mycket och matchen gick till förläning, för andra gången i rad för båda lagen.

Tio minuter in på övertiden så tog Kroatien ledningen när Domagoj Vida höll sig framme på en hörna. Och där och då kändes det som att det var avgjort. Men i den andra övertidskvarten så hämtade Ryssland nya krafter och Kroatien såg samtidigt väldigt trötta ut. Kvitteringen skulle också kommer på en fast situation när Ryssland fick en frispark strax utanför straffområdet. En frispark som nådde pannan på Mario Fernandes som nickade in förlösande 2-2. Ett mål som fick hela arenan att koka och ge Ryssland ytterligare krafter. Men ett Kroatien med krampkänningar lyckades avvärja Ryssland försök och ta matchen till ett straffavgörande.

Båda lagens åttondelsfinalen avgjordes på straffar och logiskt nog var det straffar som fick skilja dessa båda åt.

I straffläggningen var det mycket nerver som spelades in. Smolov inledde med en misslyckad chipp om målvakten enkelt räddade och gav Kroatien ett övertag direkt. Men när Igor Akinfejev räddade Mateo Kovačić straff i den andra omgången var det utjämnat igen. Men en ny straffmiss, av Rysslands Mário Fernande, gav Kroatien ledningen igen. Kroatien satte sina efterföljande straffar och slog därmed ut hemmanationen Ryssland.

Att Kroatien går vidare var välförtjänt. Man var det bättre laget under ordinarie tid och nu väntar en mycket intressant semifinal mot Kroatien.