VM-guld till Frankrike

Frankrike tog hem VM-finalen mot Kroatien efter en målrik tillställning. En match som präglades av misstag från Kroatien som gav Frankrike en 2-1 ledning i paus och som till slut blev en 4-2 seger.

Resultatet i VM-finalen

Frankrike – Kroatien 4 – 2

Misstagen fällde Kroatien

Den första halvleken inleddes försiktigt av båda lagen. Det var en förväntad matchbild i en sådan här stor match där inget utav lagen ville ge den andra andrum.

Efter 15 minuters spel så kom Kylian Mbappé loss på högerkantenoch detta banade vägen för en frispark en bit utanför straffområdet, när Antoine Griezmann föll lätt. Griezmann tar själv hand om frisparken och lyfter in bollen. Kroaten Mario Mandžukić nådde högst men tyvärr för hans del så blev det en perfekt skarv in i eget mål och 1-0 till Frankrike.

Kroatien som inlett alla matcher i slutspelet i underläge var inte helt ovana vid situationen. 10 minuter senare kom också reduceringen. Efter en fast situation så gick bollen till slut till Ivan Perišić, i mitten av straffområdet, som tog ned den, vände bort och avslutade snyggt i den bortre delen av målet.

Frankrike skulle dock ta ledningen igen. På en hörna så tog bollen, återigen olyckligt, på målskytten Perišić hand och efter en VAR-granskning så dömde domaren straff till Frankrike. Griezmann stegade fram och rullade enkelt in 2-1 till Frankrike.

Ett nytt dråpslag för Kroatien men återigen så lät man inte ett baklängesmål slå ned dem. Och innan halvleken var över så skrapade Kroatien var två bra chanser men utan utdelning.

Den första halvleken präglades mycket av att Frankrike spelade säkert och tog inga risker offensivt. Spelmässigt var Kroatien det bättre laget men två olyckliga ingripanden banade vägen för en fransk 2-1 ledning i paus.

I den andra halvlek så tog Kroatien kommandot och bland annat tvingade Ante Rebić fram en svettig räddning av Hugo Lloris. Men det var ändå Frankrike som fick utdelning.

Men återigen var det Frankrike inledde målskyttet. I den 59 minuten så serverade Greizmann mittfältaren Paul Pogba som fick avsluta två gånger om precis utanför straffområdet och den andra sitter och 3-1 för Frankrike.

När Kroatien sedan trycker på för att reducera så öppnade man upp sig bakåt och Frankrike var inte sen med att utnyttja ytorna. Detta leder fram till att Kylian Mbappe kan i lugn och ro avsluta avslut utifrån och göra 4-1 för Frankrike, i den 65 minuten. Ridå ned för ett Kroatien.

Frankrikes målvakt gav dock Kroatien lite hopp om att kunna utjämna när han försöker vända bort Mandžukić på ett hemspel, men misslyckas totalt, och Kroatien reducerar till 2-4 i den 69 minuten.

Kroatien kom inte närmare än så. Frankrike försvarade sig bra och kunde bärga sitt andra VM-guld i historien.

Även om denna final inte gick Kroatiens väg så ska man ändå ge dem en stor eloge för hur man både genomför finalen och turneringen i stort. En silvermedalj i detta VM är ändå en stor framgång för detta lag.