VM guld till USA i damernas fotbolls-VM!

USA skrev historia när de besegrade Japan i nattens VM-final i Dam-VM med hela 5-2 efter en galen inledning på matchen.

Finalen mellan USA och Japan i Dam-VM blev en ensidig historia. USA tog ledningen redan i den tredje minuten genom Carli Lloyd, som även utökade till 2-0 två minuter därefter. I den 14:e minuten tog Lauren Holiday till vara på en misslyckad rensning och kunde med en volley sätta 3-0. Carli Lloyd fortsatte på samma bana och kunde slutföra sitt hattrick i den 16:e minuten med att placera in bollen från halva planen bakom den japanske målvakten som stod långt ut.

Resultatet 0-4 speglade inte matchbilden helt och hållet. USA fick utdelning på varje läge man fick och det japanska försvaret var under all kritik. Japanskorna lyckades dock med en kvittering i den 27 minuten och kort därefter gjorde man även två byten för att förändra matchbilden.

Ett hopp tändes för Japan när Julie Johnston gjorde självmål i den 52 minuten. Men USA hade mer att ge och man utökade sin ledning,bara två minuter senare på en fast situation.

Det var en helt galen och underhållande final vi fick vara med om i natt, vem hade trott att denna final skulle bjuda på totalt sju mål mellan två lag som inte direkt öst in mål i denna turnering och som har haft en stark defensiv.

USA mesta mästarna med sitt tredje guld

Guldet innebär att USA går om Tyskland i den totala medaljligan som den nation som tagit flest guldmedaljer. Carli Lloyd blev även historisk genom sina tre mål och är den första spelaren som gjort fler än ett mål och därmed även den första spelaren att göra en hattrick i finalen. Med sin sex mål under turneringen och hur hon ledde detta lag i finalen fick Lloyd priset som turneringens bästa spelare.

Målrikaste VM-finalen genom tiderna – med råge

Finalen mellan USA och Japan blev också den målrikaste genom tiderna, det tidigare rekordet var fyra mål från VM 2011 när matchen slutade 2-2 efter övertid och Japan vann mot just USA på straffar. 5-2 segern innebär också att USA numera innehar rekordet över antalet gjorde mål i en final från ett enkilt lag, tidigare två mål, och den största segermarginalen i en VM-final, tidigare 2-0 mellan Norge och Tyskland 1995 och 2-0 mellan Tyskland och Brasilien 2007.