VM-kval: Inför Polen – Sverige

Sverige fick ett tufft möte mot Tjeckien i playoff-semifinalen men tog sig vidare med nöd och näppe. Nu är det Polen som väntar i finalen på bortaplan, en klart svårare uppgift.

Tuff match mot Tjeckien

Sverige möte mot Tjeckien blev inte direkt en glimrande historia. Sverige ställde upp med en startelva med en defensiv som inte gick att känna igen, på grund av alla avbräck. Även Tjeckien hade flera defensiva spelare borta och sin främsta anfallare. Matchbilden blev därefter med två lag som inte ville gå bort sig defensivt. Chanserna uteblev dock inte och Sverige ska vara glada att Tjeckien inte fick med sig målet som blåstes bort i den 11 minuten. Sverige stack upp men farligheterna var inte många. Bästa chans hade nog ändå Tjeckien när en spelare blev helt ren på den bortre ytan precis innan fulltid, men en rejäl felträff resulterade i en svensk inspark.

När fulltidsvisslan blåste stod det därmed 0-0 på resultattavlan. Sverige var spelmässigt bättre men Tjeckien hade de hetaste chanserna. På övertid var Sverige det helt klart bättre laget. Och Robin Quaison, som byttes in i den andra halvleken, gjorde 1-0 i den 110 minuten, efter en fin passning av Jesper Karlström och ett snyggt väggspel med Alexander Isak. Tjeckien kunde inte hämta sig och Sverige kunde spela ut den tid som återstod.

Värt att notera är att Manchester United-ynglingen Anthony Elanga fick göra sitt inhopp till slut, i den 115 minuten.

Sverige bröt målnollan efter två mållösa matcher

Segern var inte snygg men Sverige fick göra sitt första mål på långt tid, efter mållösa matcher mot både Spanien och Georgien i höstas. Nu är det Polen som väntar i den avgörande playoff-finalen i detta slutspel. Då får Sverige tillbaka både Emil Krafth och Zlatan Ibrahimovic samt att det finns hopp om att Ludwig Augustinsson tillfrisknar tills dess.

Då spelas Polen – Sverige & tv-tider

Finalen mot Polen kommer att spelas på tisdag med avspark 20:45, på Schlesienstadion i Chorzów. Precis som tidigare är det Tv4 som sänder matchen och på webben ser du matchen hos Cmore.

Sverige vann senast lagen möttes

Senast Sverige och Polen möttes var i sommaren EM. Då var Polen pressade att vinna för att gå vidare från gruppen men det blev till slut en svensk 3-2 seger, som innebar att Sverige toppade gruppen före Spanien.

Oddsen på Polen – Sverige

I mötet mot Tjeckien hade Sverige hemmaplan och var då klar oddsfavorit. Nu är det ombytta roller mot Polen. Polackerna är klara favoriter på hemmaplan hos spelbolaget bet365 som ger 2.37 för en polsk seger och 3.20 att Sverige vinner matchen inom 90 minuter. Att gå vidare, med övertid och ev straffar inräknade ger oddset 1.66 mot 2.10 på Sverige.

Nya kunder hos bet365 får upp till 1250 i spelkrediter. 1x fastställt spel för att få spelkrediterna. Minsta insats 50kr och erbjudandet gäller nya kunder. Minsta odds, spel och betalningsmetod exkluderingar gäller. Utbetalningar exkluderar insatser i spelkrediter. Regler och villkor gäller.

Till bet365

Tänkbar startelva

Med flera spelare tillbaka så väntas Janne Andersson ändra om en del i startelvan mot Polen. Det är dock inte bara spelare som är tillbaka utan Martin Olsson kommer att missa Polen-matchen. Om Augustinsson inte kommer till start så är det troligt att Pierre Bengtsson får starta istället.

Joakim Nilsson är också småskadad efter mötet mot Tjeckien och hans status är därmed mycket osäker. Marcus Danielson startade i segern mot Polen i sommarens EM och ligger därmed när till hands att starta även under tisdagen.

I övrigt så kommer Janne Andersson troligtvis behålla samma elva i en sådan viktig match. Kontinuitet har ju varit ett signum.

Robin Olsen
Emil Krafth – Victor Nilsson Lindelöf – Marcus Danielson – Ludwig Augustinsson
Viktor Claesson – Albin Ekdal – Kristoffer Olsson – Emil Forsberg
Dejan Kulusevski – Alexander Isak