Fotbolls-VM damer 2015

Damernas fotbolls-VM 2015 avgjordes mellan den 6 juni och 5 juli i Kanada och var den sjunde VM-turneringen som arrangerats för damer. Totalt var det 24 nationer som deltog i damernas VM vilket var en utökning med åtta lag från det föregående mästerskapet i Tyskland där endast 16 nation var med och slogs om medaljerna. När fler nationer nu fick delta i turneringen så var det en rad debuterande nationer som Thailand, Schweiz, Kamerun, Costa Rica, Elfenbenskusten, Nederländerna och Ecuador.

Förändrat upplägg

Att turneringen utökades till 24 lag innebar också att upplägget ändrades. När endast 16 nationer var med så inleddes turneringen med ett gruppspel med fyra grupper men nu ändrades detta upplägg med sex grupper istället. I slutspelet utökades med ytterligare en omgång med åttondelsfinaler vilket innebar att hela 16 lag tog sig vidare till slutspelet. Och istället för att de de två främsta lagen från varje grupp tog sig vidare till slutspelet så gick även de fyra bästa treorna.

Hela spelschemat och alla resultaten >

Så slutade gruppspelet och tabellerna >

Inget lyckat VM för Sverige

För Sveriges del var VM-turneringen ingen lyckad historia då man inledde med att kryssa mot Nigeria, 3-3, en match man givetvis förväntades vinna. Mot USA fick Sverige med sig en viktig poäng då matchen slutade 0-0 och i den avgörande och sista omgången så blev det ytterligare en poäng för de svenska damerna då mötet mot Australien slutade 1-1. Med tre oavgjorda matcher så slutade Sverige trea i grupp D och lyckades med nöd och näppe ta sig vidare som den fjärde bästa trean, före Thailand som hade lika många poäng men avsevärt sämre målskillnad.

På grund av att svenskorna rankades lågt efter gruppspelet så fick man tufft motstånd direkt då man fick möta Tyskland. En match som Sverige förlorade med 1-4 och Tyskland tog sig hela vägen till semifinal där de åkte ut mot USA som sedan vann hela mästerskapet.

Sveriges lag leddes av Pia Sundhage. Sverige gjorde totalt 5 mål i turneringen, varav ett räknades som ett självmål och bästa målskytt i mästerskapet blev Linda Sembrant som stod för två mål totalt. De övriga två svenska målskyttarna var Nilla Fischer och Sofia Jakobsson.

Hela Sveriges trupp till damernas VM 2015 >

Vi använder cookies på denna sida för att visa annonser och popups. När du besöker denna sida så godkänner du våra cookies.