Dramatisk upplösning av grupp A & grupp B

Det blev en händelserik måndag. Uruguay vann först stort mot Ryssland i grupp A och säkrade gruppsegern före just Ryssland. I grupp B kryssade både Portugal och Spanien, sensationellt, som till slut innebar att Spanien vann gruppen före Portugal.

Uruguay vann säkert över Ryssland och toppar grupp A

Under måndagseftermiddagen skulle det avgöras om det blev Uruguay eller Ryssland som stod som gruppsegrare i grupp A. I en direkt konfrontation mellan de två.

Ryssland hade imponerat stort i de två första matcherna med en målskillnad på 8-1. Uruguay hade däremot inlett detta mästerskap något skakigt med två 1-0 segrar.

När det nu hettade till på riktigt så visade Uruguay vilken klass detta lag har. Luis Suarez öppnade målskyttet redan i den 10 minuten för Uruguay. 13 minuter senare så styrde en rysk spelare in ett långskott, olyckligt, som ställde Igor Akinfejev i målet och 2-0 var ett faktum. Rysslands mardröm fortsatte och i den 36 minuten så drog Igor Smolnikov på sig sitt andra gula kort för dagen, med en vårdlös tackling, och fick lämna planen.

Ryssland som redan innan det röda kortet inte kommit upp i nivå återhämta sig aldrig. Istället så fick Edison Cavani äntligen näta i detta mästerskap, efter otaliga försök, i slutskedet av den andra halvleken. Och Uruguay vann med klara 3-0.

Ingen historisk VM-seger för Egypten

I botten av grupp A så möttes Saudiarabien och Egypten i en match som inte hade någon sportslig betydelse. Egypten spelade dock för sin första VM-seger någonsin och Saudiarabien ville inte lämna mästerskapet mållösa.

Det började bra för Egypten med ett typiskt mål av Mohammed Salah i den 22 minuten. Inte långt därefter fick Salah ett friläge som han den gången brände.

Egyptens taffliga försvarsspel gav Saudiarabien två straffar i slutskedet av den första halvleken. Den första räddades av Egyptens målvakt men den andra satte Salman Al Faraj säkert.

I den andra halvleken gick luften ur för ett Egypten som inte kunde komma förbi Saudiarabiens täta försvar. I den femte övertidsminuten så avgjorde Salem Aldawsari matchen för Saudiarabien som gick segrande ur detta möte.

Även om det inte blev en historisk seger för Egypten så skrev man ändå in sig i historieböckerna. I målet så blev Essam Elhadary med sina 45 år och 161 dagar den äldsta spelaren att delta i ett världsmästerskap i fotboll.

Iran var nära att slå ut Portugal

I grupp B så möttes Iran och Portugal i en direkt avgörande match. Portugal hade med sina fyra poäng mot Irans tre en klar fördel och kunde kryssa för att gå vidare. För Irans del så krävdes tre poäng för att gå vidare, då även Spanien var före dem i tabellen med fyra poäng. Och det blev en match som bjöd på stor dramatik.

Den första halvleken dominerades av Portugal mot ett Iran som låg på defensiven. Innan halvleken var över så skulle det komma ett förlösande mål för Portugal signerat Ricardo Quaresma, och givetvis med hans patenterade yttersida.

Strax efter att den andra halvleken dragit igång så kom nästa kalldusch för Iran. Cristiano Ronaldo föll i straffområdet och straff tilldömdes. Ronaldo tog givetvis hand om den själv men Ali Beiranvand stod för en heroisk räddning. Och matchen var vid liv igen för Iran.

Efter straffmissen blev den andra halvleken skakig för Portugal som dessförinnan haft matchen i en liten ask. Irritationen var också stor från de portugisiska spelarna. Och det var inte långt ifrån att Ronaldo dragit på sig ett rött kort efter en onödig armbåge, men det blev bara ett gult.

Iran bytte in mer offensiva spelare, bland annat Östersundsspelaren Saman Ghoddos, och det skulle ge utdelning. Det skulle dock dröja till matchminut 90 innan Iran kunde kvittera, då man fick en straff. En straff som Karim Ansarifard satte snyggt i krysset. Med ett fåtal minuter kvar så skrapade Iran fram en sista chans och det var inte långt ifrån. Men Portugal fick sin poäng till slut och det var ett slaget Iran som bröt ihop när domaren blåste av matchen i den sjunde tilläggsminuten.

Spanien fick med sig en pinne mot Marocko

I mötet mellan Spanien och Marocko var den förstnämnda den solklara favoriten på förhand. Marocko hade gjort två bra insatser men utan utdelning och var hopplöst sist i grupp B med 0 poäng.

Marocko skulle också ta ledningen i matchen redan i den 14 minuten. Khalid Boutaib snodde åt sig bollen av ett passivt spanskt försvar och fick ett friläge från nästan halva planen och överlistade David de Gea i målet. Spanien replikerade kort därefter och när Andrés Iniesta bröt sig in i Marockos straffområde och serverade Isco till 1-1.

Det var ett chockat Spanien som fick se Marocko skaka fram flera bra chanser att återigen ta ledningen i den andra halvleken. Och i den 81 minuten kom målet för Marocko när Youssef En-Nesyri nådde högst på en hörna och nickade in 2-1.

Spanien kunde till slut kvittera på övertid genom Iago Aspas. Målet hade först flaggats av för offside men godkändes efter en VAR-granskning. Och Spanien fick med sig en poäng som till slut innebar att de toppade gruppen före Portugal.

Så spelas de första åttondelsfinalerna

De två första åttondelsfinalerna är nu klara efter dagens fyra matcher. Uruguay möter Portugal den 30 juni med avspark 20:00. Och Spanien kommer att möta Ryssland den 1 juli med avspark 16:00.