Brasilien – fotboll, stjärnor och jogo bonito

Brasilien är till ytan det femte största landet i världen och här är fotbollen nationalsport. Från detta land kommer några av de främsta fotbollsspelarna i världen. Vem har till exempel inte hört talas om Ronaldinho, Ronaldo och Pelé? Fotbollsintresset är enormt och landet har ett av de mest framgångsrika landslagen genom tiderna. Det gör Brasilien också till guldfavoriter inför fotbolls-VM 2014.

Brasilien är det enda land som har medverkat i alla fotbolls-VM genom tiderna och är också den nation som vunnit flest VM-guld, fem stycken. I år kommer landslaget att spela på hemmaplan då nationen står som värd för arrangemanget för andra gången i historien.

Jogo Bonito – ”Sambafotboll”

Brasiliansk fotboll har många fans världen över just på grund av sin spelstil. Den kännetecknas av offensivt spel med stor teknisk skicklighet. Här förekommer finter, klacksparar och snygga frisparkar, vilket gör att spelstilen kallas för Jogo Bonito – det vackra spelet. I Sverige är stilen även kallad sambafotboll. En svensk sambaspelare som kan nämnas är Zlatan Ibrahimovic.

En annan känd sambaspelare kommer just från Brasilien och har prisats som världens främsta fotbollsspelare genom tiderna. Han heter Edson Arentes Do Nascimento men är mer känd under artistnamnet Pelé. Han deltog under fyra VM och var en fantastisk målskytt. År 1970 gjorde han sitt sista VM där han var med om att ledde laget till VM-guld. Denna turnering blev en riktig triumf för Brasilien som vann alla matcher. Landslaget i det VM:et kan sägas vara det bästa landslaget genom tiderna och innehöll spelare som Carlos Alberto, Roberto Rivelino och Tostão.

Fem VM-guld till Brasilien

Brasilien har fem VM-titlar och åtta segrar i Copa América. Laget har aldrig vunnit i OS, men har däremot tagit två silver och två brons. Det första VM-guldet tog man 1958, då man mötte Sverige i finalen. Det var samma turnering som 17-åringa Pelé fick sitt genombrott. Övriga år som Brasilien har tagit guld är 1962, 1970, 1994 och 2002. Det sistnämnda guldet togs hem med hjälp av de tre R:en – Ronaldo, Rivaldo och Ronaldinho.

Fotboll är oerhört populärt i Brasilien och fansen vet vad de vill se. För dem är inte enbart segern viktig, utan även jogo bonito. Det bevisade 1994 års seger i fotbolls-VM. Efter att Brasilien blivit utslaget i VM 1990 tidigt ändrades taktiken och jogo bonito stod inte längre i fokus. Den individuella spelstilen fick stå tillbaka för ett mer organiserat spel, mer anpassat efter europeisk fotboll. Taktiken tog laget till seger i VM 1994 och lagkaptenen Dunga blev en symbol för ett nytt tänk. Trots segern är andra landslag populärare, då finliret inte längre var så framträdande.

Fotbollen introducerades på 1800-talet

Brasilien är till ytan det femte största landet i världen med en folkmängd på över 190 miljoner invånare, där majoriten tillhör den romersk-katolska kyrkan. Landet blev självständigt 1822 efter att ha varit en portugisisk koloni och är numera en demokratisk republik.

Fotbollen kom till Brasilien i slutet på 1800-talet via brittiska sjömän. Från början var den enbart till för överklassen och fattiga var utestängda. Bland de fattiga fanns mulatter och slavättlingar och det dröjde fler årtionden innan dessa accepterades i Brasiliens fotbollsvärld.

1938 deltog Brasiliens landslag i fotbolls-VM för första gången och där klarade man sig till semifinal. År 1950 var Brasilien värdland och spelade en helt avgörande ”finalmatch” mot Uruguay men man led ett otippat nederlag. I finalen förlorade laget med 2-1 mot Uruguay, vilket av många brasilianska fotbollsfans anses som den värsta förlusten någonsin.

Säkerheten under fotbolls-VM 2014

I år står Brasilien som värd på nytt och kommer att locka fotbollsfans från hela världen. Då det i Brasilien är vanligt med bråk på fotbollsmatcher har säkerheten skärpts. Ett omfattande säkerhetsarbete pågår på grund av de protester som ägde rum under Confederations Cup 2013. Protesterna rörde de miljarder som spenderas på fotbolls-VM istället för på landets behov. Cirka 170 000 personer kommer att arbeta för att värna om säkerheten i de tolv städerna som kommer att stå i fokus under fotbolls-VM i Brasilien.

Klart är i alla fall att om Brasilien tar sig till final och tar sitt sjätte VM-guld kommer lyckan att vara stor i detta för många i detta fotbollsälskande land.