Brasilien-VM 2014

Fotbolls-VM 2014 i Brasilien I Brasilien-VM 2014 var det hemmanationen som var klar favorit att vinna titeln men efter ett debacle i semifinalen var det instället Tyskland som tog hem guldet och vann finalen mot Argentina.

Resultaten >

Tabellerna >

Speltips på Fotbolls-VM >

Erbjudanden på Fotbolls-VM >

Slutspelsträd

Slutspelsträdet för Fotbolls-VM 2014

Nationerna

Algeriet Algeriet

Argentina Argentina

Australien Australien

Belgien Belgien

Bosnien-Hercegovina Bosnien-Hercegovina

Brasilien Brasilien

Chile Chile

Colombia Colombia

Costa Rica Costa Rica

Ecuador Ecuador

Elfenbenskusten Elfenbenskusten

england England

Frankrike Frankrike

Ghana Ghana

Grekland Grekland

Holland Holland

Honduras Honduras

Iran Iran

Italien Italien

Japan Japan

Kamerun Kamerun

Kroatien Kroatien

Mexiko Mexiko

Nigeria Nigeria

Portugal Portugal

Ryssland Ryssland

Schweiz Schweiz

Spanien Spanien

Sydkorea Sydkorea

Tyskland Tyskland

Uruguay Uruguay

USA USA

Grupperna

Grupp A

Grupp B

Grupp C

Grupp D

Grupp E

Grupp F

Grupp G

Grupp H

Städerna

Belo Horizonte en av vm-städerna

Belo Horizonte

VM-staden Brasilia

Brasília

Brasilianska staden Cuiba

Cuiabá

Information om Curitiba

Curitiba

Fakta om Fortaleza VM-stad 2014

Fortaleza

Fakta om staden Manaus

Manaus

Information om Natal i Brasilien

Natal

Porto Alegre

Porto Alegre

Läs om Recife, en av Brasiliens värdstäder

Recife

Om storstaden Rio de Janeiro och dess historia, sevärdheter och fotbollsklubbar

Rio de Janeiro

Salvador en stad med lång historia

Salvador

Fakta om Sao Paulo

Sao Paulo

Arenorna

Arena Amazônia

Arena Amazônia

Arena da Baixada

Arena da Baixada

Arena de Sao Paulo

Arena de São Paulo

Arena Fonte Nova

Arena Fonte Nova

Arena Pantanal

Arena Pantanal

Arena Pernambuco

Arena Pernambuco

Castelao

Castelão

Estadia Beira-Rio

Estádio Beira-Rio

Estadio das Dunas

Estádio das Dunas

Estadio Mineirao

Estádio Mineirão

Estadio Nacional de Brasília

Estádio Nacional de Brasília

Maracana

Maracanã

Om Fotbolls-VM 2014 i Brasilien

För Fotbolls-VM 2014 är det Brasilien som återigen är värdnation för ett världsmästerskap i fotboll, efter en över 50 år lång väntan för det fotbollstokiga landet. Senast Brasilien arrangerade ett Fotbolls-VM var 1950, en turnering som river upp stora hål i den Brasilianska fotbollssjälen då man förlorade den avgörande matchen mot Uruguay vilket innebar att Uruguay blev världsmästare och Brasilien endast fick en silvermedalj i sitt eget mästerskap på hemmaplan. En historia som absolut inte får upprepas och man behöver inte ens nämna hur viktigt det är att Brasilien tar hem hemma-VM 2014.

Brasilien favorit att ta hem sitt sjätte VM-guld

Senast som Brasilien tog hem en medalj i ett världsmästerskap var 2002, då man besegrade Frankrike i finalen, och därefter tog Italien hand om guldet 2006 och Spanien 2008. Brasilien är mesta mästarna i VM-sammanhang med totalt fem guld, två silver och två bron på de tjugo mästerskapen som har spelats sedan det första VM:et i Uruguay 1930. Man är också det land som har deltagit i alla de 20 turneringarna som har spelats.

Många förväntar sig att Brasilien ska ta hem guldet nu när man äntligen har möjlighet att ta revansch från förlusten på hemmaplan 1950. Bland annat vann man för-VM, Confederations Cup, som spelades i juni 2013 i ett genrep inför det kommande världsmästerskapet. Främsta utmanaren om guldet kommer sannolikt att bli Spanien som är regerande europamästare, två gånger om, samt regerande världsmästare.

Legendariska Maracanã kommer att vara huvudarena under mästerskapet

Precis som under Fotbolls-VM 1950 är det den legendariska Maracanã stadion, eller Estádio Jornalista Mário Filho som den egentligen heter, som kommer att vara huvudarena under mästerskapet och där finalen kommer att spelas. Maracanã stadion var arenan där den ödesdigra finalmatchen mot Uruguay spelades 1950 med cirka 200 000 åskådare på plats. Då var det ståplatser som gällde för åskådarna men efter en rad ombyggnationer, på grund av säkerhetsskäl, bland annat inför Fotbolls-VM 2014, är det nu endast sittplatser som gäller. Och i Fotbolls-VM i Brasilien 2014 kommer arenan att rymma över 90 000 åskådare.

Första gången som målkameror används under ett Fotbolls-VM

Fotbolls-VM 2014 kommer att vara den första VM-turneringen där man använder målkameror. Bakgrunden till att man inför målkameror är en rad olika incidenter genom åren då domarna helt enkelt inte kunnat själva avgöra om en boll har varit inne eller ute. Men med den nya tekniken, som kan liknas med tennisens Hawk Eye, ska framtida ”skandaler” avhjälpas.

Så spelas Fotbolls-VM i Brasilien

Turneringen inleds den 12:e juni med ett gruppspel där de 32 lagen har delats in i totalt åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Från gruppspelet går sexton lag vidare till åttpndelsfinalerna, och slutspelet, som drar igång den 28:e juni. Den avslutande finalen, på Maracanã stadion, kommer att spelas den 13:e juli. Bronsmatchen kommer att spelas den 12:e juli på Estadio Nacional de Brasilia i huvudstaden Brasilia.

Spelschemat >

Tv-tiderna >

Sveriges väg till VM

Sverige har en tuff uppgift för att ta sig till VM i Brasilien. För att ta sig till VM måste Sverige antingen vinna sin grupp eller på en andra plats i gruppen och ta sig till VM genom ett playoff. I et europeiska kvalet har Sverige placerats i grupp C tillsammans med Tyskland, Irland, Österrike, Färöarna och Kazakstan. Tyskland, som den stornation som man är, är stor favorit att ta hand om direktplatsen till VM och därefter kommer det att bli en tuff kamp mellan framförallt Österrike, Sverige och Irland om andra platsen i gruppen.