Lottningen till fotbolls-VM – så går det till

Kvalen till fotbolls-VM är avgjorda och kvar är nu lottningen till gruppspelet. Vi hjälper dig att reda ut hur lottningen går till och vilka lag som kan ställas mot varandra.

När nu alla kvalen är avgjorda och alla de 32 länderna är klara för spel i VM nästa sommar så återstår nu bara lottningen till gruppspelet. Lottningen kommer att äga rum den 1 december klockan 16:00 svenskt tid. Som du kommer att kunna följa i sin helhet på fifa.com eller hos C More.

Hur lottningen går är både enkelt och något komplicerat. Men misströsta inte vi ska guida dig genom lottningsprocessen och vilka lag Sverige kan komma att ställas mot.

Lagen delas upp i fyra seedningsgrupper

Först och främst så är alla de 32 kvalificerade lagen uppdelade i fyra så kallade seedningsgrupper. I vilken av dess grupper lagen hamnar beror helt enkelt på vilken placering laget hade på världsrankningen i oktober. Lagen med högst ranking placeras i den första seedningsgruppen osv. Det enda lag som är undantaget är värdnationen Ryssland som placeras per automatik i den första seedningsgruppen.

Sverige har placerats i seedningsgrupp 3 tillsammans med bland annat Danmark och Island och kommer därmed inte kunna lottas mot någon av de två. Se alla seedningsgrupper nedan.

Seedningsgrupp 1 Seedningsgrupp 2 Seedningsgrupp 3 Seedningsgrupp 4
Argentina Colombia Costa Rica Australien
Belgien England Danmark Japan
Brasilien Kroatien Egypten Sydkorea
Frankrike Mexico Iran Marocko
Polen Peru Island Nigeria
Portugal Schweiz Senegal Panama
Ryssland Spanien Sverige Saudiarabien
Tyskland Uruguay Tunisien Serbien

Åtta grupper med fyra lag i varje grupp

När VM-grupperna ska lottas fram kommer man att dra ett lag från varje seedningsgrupp. Detta innebär att varje grupp kommer att bestå av fyra lag. Med 32 lag innebär det att 8 grupper kommer att lottas fram.

Det finns några undantag för vilka lag som kan lottas mot varandra. Först och främst kan inget lag från samma kontinentala fotbollsfederation (dvs UEFA, CAF, AFC, CONCACAF, CONMEBOL, OFC) hamn i samma grupp. Då 14 europeiska lag, från UEFA, är kvalade till turneringen så kan fler än ett europeiskt lag kan lottas i samma grupp, men högst två lag i varje grupp.

Svensk mardrömsgrupp (dödens grupp)

Brasilien, Spanien, Sverige, Nigeria

Från den första seedningsgruppen finns det givetvis många lag som Sverige gärna undviker men det lag som vi tror kommer att vara tuffast att möta är Brasilien. Många av de europeiska lagen har Sverige mött tidigare och gjort bra ifrån sig men ett tekniskt starkt Brasilien blir verkligen en tuff uppgift.

Från en andra seedningsgruppen är Spanien också en mardrömsmotståndare. Likt Brasilien är spanjorerna tekniskt starka och duktiga med bollen. Dessutom så lär Spanien vara taggat i detta mästerskap med tanke på hur det gick i EM och VM senast.

I den sista seedningsgrupp är det många lag som inte skrämmer. Serbien gjorde ett oväntat bra kval och vann sin grupp före Österrike, Wales och Irland, med bara en förlust. Men med redan två lag från UEFA i gruppen så faller Serbien bort. Nigeria har ett riktigt bra kval i ryggen och vann sin kvalgrupp utan en enda förlust och kan mycket väl sätta käppar i hjulet för Sverige.

Sverige skulle få det otroligt svårt att gå vidare från denna grupp. Brasilien är en nästan omöjlig motståndare att ta poäng av och kanske kan Sveriges defensiv räcka för att sno en poäng av Spanien. Sen är Nigeria inget lag som Sverige bara kan sopa av och att ta tre poäng i den matchen är långt ifrån givet, även om Sverige skulle vara favorit.

Svensk drömgrupp

Ryssland, Peru, Sverige, Panama

Ryssland är VM sämst rankade lag och ser inte skräckinjagande ut på pappret och är det givna valet från den första seedningsgruppen.

Från den andra gruppen finns det många lag som Sverige vill undvika men Peru känns om en helt klart överkomlig motståndare.

I den tredje och sista gruppen så är VM-debuterande Panama drömmotståndaren.

I denna gruppen skulle Sverige vara stor favorit att bli minst tvåa och det är inte helt otänkbart med en gruppseger.